ΚΟΣΜΟΣ

Αν. Γκουτέρες: Το μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας

Αν. Γκουτέρες: Το μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση με τους μετανάστες στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας και πιστεύει πως «τέτοιες καταστάσεις δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς ή να γίνονται αιτία έντασης μεταξύ κρατών», ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς.

«Ο Αν. Γκουτέρες επανέλαβε τη σημασία του να διασφαλιστεί ότι η μετανάστευση και προσφυγικά ζητήματα αντιμετωπίζονται σε συμφωνία με τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο. Τέτοιες καταστάσεις δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς ή να γίνονται αιτία έντασης μεταξύ κρατών», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ.

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας

Όπως μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, δύο μεγάλες ομάδες μεταναστών πέρασαν τα σύνορα της Λευκορωσίας και εισήλθαν στην επικράτεια της Πολωνίας. Δεκάδες μετανάστες κατάφεραν να ρίξουν τμήματα των φραχτών στα χωριά Κρίνκι και Μπιαλοβέζα, εξήγησε το πρακτορείο, επικαλούμενο ρεπορτάζ του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Μπιαλίστοκ.

Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το δριμύ ψύχος με αυτοσχέδιες φωτιές.

Προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και την Αφρική, αναζητούν πρόσβαση στο έδαφος της Ε.Ε., αλλά οι ελπίδες τους εμποδίζονται από τον συρμάτινο φράχτη και το τείχος των Πολωνών μεθοριακών φρουρών.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας κατηγόρησε σήμερα τη Λευκορωσία για «κρατική τρομοκρατία» στην κρίση που έχει προκληθεί στα σύνορα της χώρας του με τη Λευκορωσία. «Είναι σαφές ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε εδώ είναι η εκδήλωση κρατικής τρομοκρατίας», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη Βαρσοβία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα 

 Μεταναστευτικό: Ρήξη Πολωνίας – Λευκορωσίας

 ΕΕ: «Γκανγκστερική επιχείρηση» από Λουκασένκο στα σύνορα με Πολωνία

 Λιθουανία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις προσφυγικές ροές

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις