Πολωνικά σύνορα: Οι φόβοι της ανάφλεξης και το δράμα των προσφύγων

Πολωνικά σύνορα: Οι φόβοι της ανάφλεξης και το δράμα των προσφύγων

Φόβοι ότι η κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας μπορεί να εξελιχθεί σε βίαιη σύγκρουση εκφράζουν ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας. 

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόβοι ότι η κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας μπορεί να εξελιχθεί σε βίαιη σύγκρουση εκφράζουν ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας. 

Ως εξαιρετικά πιθανή έκρινε την δυναμική της κλιμάκωσης την Τετάρτη ο Εσθονός Υπουργός Αμύνης Κάλε Λάνετ σε συνέντευξη Τύπου.

Τα σχόλιά του, σημειώνει το Politico, απηχούν και τις απόψεις αξιωματούχων της Αμυνας της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείο, που όλοι τους συμφώνησαν στον υπαρκτό κίνδυνος κλιμάκωσης. 

Η νέα κρίση έρχεται να προστεθεί, αναφέρει το Politico, στην αποκάλυψη, βάσει δορυφορικών φωτογραφιών, ότι η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με την Πολωνία, κάτι που ωστόσο έχει αρνηθεί η Μόσχα.
Εσθονοί αξιωματούχοι  λένε ότι είναι εύκολο να ενώσει κανείς τα σημεία μεταξύ των δύο γεγονότων. 

Ερωτηθείς μάλιστα από το Politico ο Λάνετ ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία πλήρους κλίμακας συνοριακή σύρραξη επισημαίνοντας πάντως ότι θα ήθελε να είναι πολύ προσεκτικός στα σχόλια του. 

Ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις

H Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευρύνει τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την Covid-19, την κλιματική κρίση και άλλα διεθνή θέματα.

«Πολύ σύντομα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα υπάρξει μια διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας», είπε η επικεφαλής της Κομισιόν σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, σημειώνοντας πως οι κυρώσεις θα επιβληθούν σε πρόσωπα αλλά και σε οντότητες.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν πει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να στοχοθετήσει περίπου 30 πρόσωπα και οντότητες, μεταξύ άλλων τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας και την αεροπορική εταιρεία Belavia.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε ισχύ κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος 116 Λευκορώσων αξιωματούχων, μεταξύ αυτών τον πρόεδρο Λουκασένκο και τους δύο από τους γιους του. Προβλέπουν το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων τους και την απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ.

«Είναι σημαντικό ο Λουκασένκο να κατανοήσει ότι η συμπεριφορά τους έχει ένα τίμημα», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ κατηγορούν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι χρησιμοποιεί μετανάστες ως ένα όπλο ώστε να ασκήσει πιέσεις στη Δύση, στέλνοντας ανθρώπους που έχουν διαφύγει από χώρες της Μέσης Ανατολής στο Μινσκ και κατόπιν στα σύνορα με την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος και ο σύμμαχός του, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιρρίπτουν ευθύνες στην ΕΕ.

Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως κατάλαβε ότι οι ΗΠΑ έχουν προετοιμάσει κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου. «Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να επιβάλουμε κυρώσεις σε αυτές τις αεροπορικές εταιρείες που διευκολύνουν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων προς το Μινσκ και τα σύνορα ΕΕ-Λευκορωσίας».

To δράμα μεταναστών και προσφύγων

Την ίδια στιγμή συγκλονίζουν οι ιστορίες μεταναστών στα συνορα με την Πολωνία. Ο Σύρος μετανάστης Γιουσέφ Ατάλαχ φοβόταν ότι θα πέθαινε σε ένα δάσος στα πολωνικά σύνορα αφού έμεινε χωρίς φαγητό και νερό μες την παγωνιά, χωρίς να μπορεί να αναπνεύσει από τη μύτη του η οποία έσπασε από μια επίθεση, όπως είπε, που δέχθηκε από έναν Λευκορώσο στρατιώτη.

Πολωνικά σύνορα: Οι φόβοι της ανάφλεξης και το δράμα των προσφύγων-1

Τώρα στην ασφάλεια ενός κέντρου μεταναστών στην πόλη Μπιαλιστόκ της ανατολικής Πολωνίας, ο Ατάλαχ λέει ότι ήταν ένας από τους πολλούς μετανάστες που παγιδεύτηκαν στα σύνορα αφού επαναπροωθήθηκαν στη Λευκορωσία από Πολωνούς συνοριοφύλακες, για να εμποδιστούν έπειτα από τις λευκορωσικές δυνάμεις ασφαλείας που τους είχαν προηγουμένως βοηθήσει να περάσουν στην Πολωνία.

«Τους είπαμε ότι θέλουμε να επιστρέψουμε στην (πρωτεύουσα της Λευκορωσίας) Μινσκ, δεν θέλουμε να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι», ανέφερε. «Μας είπαν ότι δεν υπάρχει επιστροφή στο Μινσκ για εσάς. Απλά πηγαίνετε στην Πολωνία».

Ένας Αφγανός μετανάστης που αρνήθηκε να μιλήσει επωνύμως, περιέγραψε και αυτός στο Reuters την εμπειρία του εβρισκόμενος παγιδευμένος μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, χωρίς να μπορεί να επιστρέψει με μόνη του επιλογή να προσπαθήσει ξανά να διασχίσει τα σύνορα με τη βοήθεια των λευκορωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

«Οι ίδιοι οι Λευκορώσοι στρατιώτες εξαναγκάζουν και βοηθούν τους μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα», είπε, προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες του είπαν ότι αυτό ήταν εντολή του κράτους.

Ο Αφγανός, ο οποίος εγκατέλειψε την πατρίδα του μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο, περιέγραψε πώς κάθε βράδυ ο λευκορωσικός στρατός ερχόταν και έπαιρνε μια ομάδα 30 ή 40 μεταναστών από καταυλισμούς και τους έσπρωχνε στα σύνορα.

«Έχουν ένα βλέμμα στα σύνορα και σαν να μην υπάρχει κανείς εκεί τους δίνουν ένα κόφτη και τους αναγκάζουν να κόβουν τον φράχτη (της Πολωνίας) φτιαγμένο από συρματοπλέγματα», είπε.

Ο Ταέρ Ρεζκ, 29 ετών, μετανάστης από τη Χομς της Συρίας, είπε ότι οι οι ίδιοι οι Λευκορώσοι φρουροί ορισμένες φορές κόβουν τρύπες στον συνοριακό φράκτη για να βοηθήσουν μετανάστες να φτάσουν στην Πολωνία ή στη γειτονική Λιθουανία και ως εκ τούτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά τα βάσανά του, ο Αφγανός μετανάστης δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του αφού έφτασε σε έδαφος της ΕΕ.

«Αισθάνομαι πιο ασφαλής τώρα. Είμαι σίγουρος ότι θα χτίσω μια καλή καριέρα εδώ και ο γιος μου θα λάβει καλή εκπαίδευση – το μέλλον του θα είναι ασφαλές».

Η ΕΕ, η οποία έχει επανειλημμένα επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορεί το Μινσκ ότι δελεάζει μετανάστες από χώρες μαστιζόμενες από πολέμους και τους στέλνει χρησιμοποιώντας τους σαν «πιόνια» να περάσουν στην Πολωνία για την πρόκληση χάους στα ανατολικά σύνορα του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή