ΗΠΑ: Να παραδοθούν τα αρχεία του Τραμπ

ΗΠΑ: Να παραδοθούν τα αρχεία του Τραμπ

Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του, καθώς ο ενάγων δεν είναι πρόεδρος

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Δικαστήριο της Ουάσιγκτον διέταξε χθες να παραδοθούν στο Κογκρέσο αρχεία της προεδρίας Τραμπ που μπορεί να ρίξουν φως στις προσπάθειες του τέως προέδρου να απαξιώσει οργανωμένα το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 και να κατευθύνει τον όχλο στο Καπιτώλιο, προκειμένου να αποτρέψει την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στις 6 Ιανουαρίου 2021. Μεταξύ των αρχείων περιλαμβάνονται και τα «κομμένα» πλάνα από το διάγγελμα του Τραμπ, στα οποία ο πρώην πρόεδρος φέρεται ότι ενθάρρυνε ευθέως τον όχλο να παραμείνει στο Καπιτώλιο.

Η δικαστής Τάνια Τσάτκαν απέρριψε την προσφυγή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε επικαλεσθεί το προνόμιο της εκτελεστικής εξουσίας προκειμένου να εμποδίσει την παράδοση των αρχείων. «Οι πρόεδροι δεν είναι βασιλιάδες και ο ενάγων δεν είναι πρόεδρος», ανέφερε η απόφαση.

Ο Τραμπ είχε ισχυρισθεί ότι υπάρχει προηγούμενο, με βάση το οποίο πρώην πρόεδροι επικαλούνται το προνόμιο της εκτελεστικής εξουσίας για να αποτρέψουν τη δημοσιοποίηση αρχείων της προεδρίας τους. Η δικαστής απάντησε ότι όταν είχε ζητήσει κάτι ανάλογο ο Ρίτσαρντ Νίξον μετά την αποχώρησή του από την προεδρία, ο τότε πρόεδρος δεν είχε αντίρρηση. Αντιθέτως, τώρα ο Τζο Μπάιντεν έχει δώσει ρητή άδεια να δοθούν τα αρχεία αυτά στο Κογκρέσο. «Η πρόθεση του κ. Τραμπ να αψηφήσει τη βούληση της εκτελεστικής εξουσίας φαίνεται να βασίζεται στην ιδέα ότι η δική του εκτελεστική εξουσία υφίσταται στο διηνεκές», σημείωσε το δικαστήριο.

Μεταξύ των αρχείων και τα «κομμένα» πλάνα από το διάγγελμά του, στα οποία φέρεται ότι ενθάρρυνε τον όχλο να παραμείνει στο Καπιτώλιο.

Από την απόφαση έως την παράδοση των αρχείων, ωστόσο, μεσολαβούν διάφορα στάδια ακόμη, όπως η έφεση, που είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει η πλευρά Τραμπ. Η υπόθεση μπορεί να φθάσει έως το ανώτατο δικαστήριο. Για την ώρα, πάντως, οι Δημοκρατικοί σημειώνουν τις οξύτατες αντιδράσεις του Τραμπ ως απόδειξη ενοχής. «Αν κάποιος ουρλιάζει τόσο πολύ και τόσο δυνατά, υποθέτω ότι σίγουρα έχει κάτι να κρύψει», είπε ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής που ζητεί τα έγγραφα, Δημοκρατικός Μπένι Τόμσον. «Αν αποκτήσουμε πρόσβαση στα αρχεία, θα μιλήσουν από μόνα τους».

Αποκάλυψη Χάρι

Εν τω μεταξύ, σε μια αποκάλυψη για την αδράνεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διά των οποίων προετοιμάσθηκε η έφοδος στο Καπιτώλιο προχώρησε ο Βρετανός πρίγκιπας Χάρι. Μιλώντας στο αμερικανικό φόρουμ τεχνολογίας RE:WIRED ο Χάρι, που πλέον ζει με την οικογένειά του στις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι στις 5 Ιανουαρίου είχε επικοινωνήσει με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Τwitter, Τζακ Νόρσι, και τον είχε ενημερώσει ότι η πλατφόρμα του υποκινεί πολιτική βία. «Δεν έλαβα ποτέ απάντηση», είπε ο Χάρι. Μετά την έφοδο στο Καπιτώλιο και τον καταιγισμό επικρίσεων, το Τwitter και το Facebook απενεργοποίησαν τους λογαριασμούς του Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή