Με διακοπή της ροής φυσικού αερίου απείλησε την Ευρώπη ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, μετά την προειδοποίηση της Ε.Ε. για κυρώσεις που θα συνδέονται με τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία.
«Αν μας επιβάλουν νέες κυρώσεις (…), οφείλουμε να απαντήσουμε», δήλωσε ο Λουκασένκο και στάθηκε κυρίως στη δυνατότητα διακοπής της λειτουργίας ενός αγωγού αερίου που διασχίζει τη Λευκορωσία και παραδίδει ρωσικό αέριο ζωτικής σημασίας για τους Ευρωπαίους.
«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και αν κλείσουμε τη ροή του φυσικού αερίου; Γι’ αυτό, θα συνιστούσα η πολωνική ηγεσία, οι Λιθουανοί και άλλοι ανεγκέφαλοι άνθρωποι να σκέφονται προτού μιλήσουν», δήλωσε ο Λουκασένκο.
Τιχανόφσκαγια: «Μπλόφα» η απειλή Λουκασένκο
Η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια χαρακτήρισε «μπλόφα» την απειλή του Λευκορώσου προέδρου να διακόψει τη λειτουργία ενός αγωγού αερίου που διασχίζει τη Λευκορωσία και παραδίδει ρωσικό αέριο ζωτικής σημασίας στους Ευρωπαίους.
«Θα ήταν περισσότερο επιζήμιο για τον ίδιο, για τη Λευκορωσία, παρά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποθέτω ότι μπλοφάρει», είπε η Τιχανόφσκαγια σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει πλέον στην επίλυση της κρίσης μέσω διπλωματικών διαύλων.
Προειδοποίηση Ε.Ε. για νέες κυρώσεις
Την Τετάρτη, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει ότι η Ε.Ε. θα διευρύνει τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας την επόμενη εβδομάδα.
«Πολύ σύντομα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα υπάρξει μια διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας», είπε η επικεφαλής της Κομισιόν σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας πως οι κυρώσεις θα επιβληθούν σε πρόσωπα αλλά και σε οντότητες.
Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών μελών της Ε.Ε.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν πει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να στοχοθετήσει περίπου 30 πρόσωπα και οντότητες, μεταξύ άλλων τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας και την αεροπορική εταιρεία Belavia.
Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε ισχύ κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος 116 Λευκορώσων αξιωματούχων, μεταξύ αυτών τον πρόεδρο Λουκασένκο και τους δύο από τους γιους του. Προβλέπουν το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων τους και την απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε.
«Είναι σημαντικό ο Λουκασένκο να κατανοήσει ότι η συμπεριφορά τους έχει ένα τίμημα», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ κατηγορούν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι χρησιμοποιεί μετανάστες ως ένα όπλο ώστε να ασκήσει πιέσεις στη Δύση, στέλνοντας ανθρώπους που έχουν διαφύγει από χώρες της Μέσης Ανατολής στο Μινσκ και κατόπιν στα σύνορα με την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής.
Ο Λευκορώσος πρόεδρος και ο σύμμαχός του, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιρρίπτουν ευθύνες στην Ε.Ε.
Επικοινωνία Μέρκελ – Πούτιν
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επικοινώνησε εκ νέου την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και, σε συνέχεια της χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας τους, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση εκατέρωθεν των πολωνο-λευκορωσικών συνόρων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το καθεστώς της Λευκορωσίας «εργαλειοποιεί ανυπεράσπιστους ανθρώπους σε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ αναφέρθηκε και στην κατάσταση ασφαλείας στην ανατολική Ουκρανία και στην ευρύτερη περιοχή και ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να προωθήσει την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, προκειμένου να διευθετηθεί ειρηνικά η διένεξη.
Κίνδυνο στρατιωτικής σύρραξης βλέπουν οι γειτονικές χώρες
Οι χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία ότι η κρίση με τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν από τη χώρα στην Ε.Ε. ενδέχεται να κλιμακωθεί σε στρατιωτική σύρραξη.
Η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία καταδίκασαν «τη σκόπιμη κλιμάκωση της συνεχιζόμενης υβριδικής επίθεσης του λευκορωσικού καθεστώτος, η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», αναφερόμενες στις καταγγελίες ότι το Μινσκ χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως όπλο.
«Αυξάνει την πιθανότητα προκλήσεων και σοβαρών επεισοδίων τα οποία θα μπορούσαν να επεκταθούν στον στρατιωτικό τομέα», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Άμυνας της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.
Τουλάχιστον επτά μετανάστες νεκροί
Εγκλωβισμένοι μεταξύ δύο συνόρων, οι μετανάστες ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε συνθήκες ψύχους. Οι αρχές στην Πολωνία έχουν ανακοινώσει τον θάνατο τουλάχιστον επτά μεταναστών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
⇒ Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
⇒ Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr