Γερμανία: Ο Λίντνερ πιο κοντά στο υπουργείο Οικονομικών

Γερμανία: Ο Λίντνερ πιο κοντά στο υπουργείο Οικονομικών

Οι Γερμανοί Πράσινοι είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν το υπουργείο Οικονομικών στον Κρίστιαν Λίντνερ των Ελεύθερων Δημοκρατών, εξασφαλίζοντας το υπουργείο Εξωτερικών για τη συμπρόεδρο των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι Γερμανοί Πράσινοι είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν το υπουργείο Οικονομικών στον Κρίστιαν Λίντνερ των Ελεύθερων Δημοκρατών, εξασφαλίζοντας το υπουργείο Εξωτερικών για τη συμπρόεδρο των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ. Αυτό προκύπτει από αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε».

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία οδεύουν προς το τέλος τους, και ο αυστηρός κανόνας για την απαγόρευση των διαρροών φαίνεται ότι έχει καταστρατηγηθεί, αφού διάφορες πτυχές των διαπραγματεύσεων αρχίζουν πλέον να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη μελλοντική κυβέρνηση, με καγκελάριο τον σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς, οι Πράσινοι θα διεκδικήσουν έξι υπουργεία, στα οποία δεν περιλαμβάνεται ούτε το υπουργείο Οικονομικών ούτε το υπουργείο Εσωτερικών. Εως τώρα, οι Πράσινοι υποστήριζαν ότι το σημαντικότερο κεφάλαιο στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι η μετάβαση σε μια οικονομία που δεν βλάπτει το περιβάλλον, στόχος για τον οποίο απαιτούνται 50 δισ. ευρώ τον χρόνο. Για τον λόγο αυτό δήλωναν αμετακίνητοι στη διεκδίκηση του υπουργείου Οικονομικών για τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος όμως, όπως φαίνεται, θα αναλάβει τελικά το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο κανόνας απαγόρευσης διαρροών παραβιάστηκε και η Μπέρμποκ φαίνεται να είναι η επόμενη υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Το βήμα πίσω έχει να κάνει με τον υπολογισμό ότι, αν ο Κρίστιαν Λίντνερ των Φιλελευθέρων δεν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, θα εκφράσει τόση έντονη δυσαρέσκεια, που θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Ετσι, προτιμάται ένα σενάριο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, με τον Λίντνερ, που θεωρούσε τη γραμμή Σόιμπλε στη διαχείριση της κρίσης της Ευρωζώνης «μετριοπαθή», να αναλαμβάνει τώρα τη θέση του στο Eurogroup.

Φυσικά, για την ώρα έχουμε να κάνουμε απλά με ένα δημοσίευμα, αλλά η έλλειψη αντιδράσεων και διαψεύσεων δείχνει ότι πιθανότατα απηχεί ορθά την κατάσταση των διαπραγματεύσεων. Πέραν του υπουργείου Οικονομικών, η τοποθέτηση της Αναλένα Μπέρμποκ στο υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να μετατοπίσει ελαφρά τις ισορροπίες στις γερμανορωσικές και στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις προς όφελος των τελευταίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή