Πέθανε ο τελευταίος πρόεδρος του απαρτχάιντ

Πέθανε ο τελευταίος πρόεδρος του απαρτχάιντ

Απεβίωσε χθες στο Κέιπ Τάουν σε ηλικία 85 ετών ο Φρεντερίκ ντε Κλερκ, ο τελευταίος λευκός πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Ο αποβιώσας ήταν εκείνος που διέλυσε το καθεστώς του απαρτχάιντ, καθοδηγώντας τη μετάβαση της χώρας προς τη δημοκρατία.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απεβίωσε χθες στο Κέιπ Τάουν σε ηλικία 85 ετών ο Φρεντερίκ ντε Κλερκ, ο τελευταίος λευκός πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Ο αποβιώσας ήταν εκείνος που διέλυσε το καθεστώς του απαρτχάιντ, καθοδηγώντας τη μετάβαση της χώρας προς τη δημοκρατία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ομώνυμου ιδρύματος, ο πρόεδρος Ντε Κλερκ απεβίωσε στην οικία του, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. Η κληρονομιά που αφήνει πίσω του είναι ιδιαίτερη, σε μια χώρα που παραμένει τραυματισμένη από τη βάναυση κυριαρχία της λευκής μειοψηφίας. Αυτήν ακριβώς ο Ντε Κλερκ οδήγησε στο περιθώριο, παρότι και ο ίδιος υπήρξε υπουργός των κυβερνήσεών της. Επίσης, συνέβαλε στην κατάργηση του προγράμματος πυρηνικών εξοπλισμών της Νότιας Αφρικής. Ο τελευταίος λευκός πρόεδρος της Νότιας Αφρικής υιοθέτησε τρία παιδιά κατά τον πρώτο γάμο του, που διαλύθηκε το 1998 όταν παραδέχθηκε την ερωτική σχέση του με την Ελίτα Γεωργιάδη, σύζυγο Ελληνα μεγαλοεφοπλιστή, την οποία παντρεύτηκε την ίδια χρονιά. Είχε, επίσης, βραβευθεί μαζί με τον Μαντέλα με το Νομπέλ Ειρήνης.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, μετά την ανακοίνωση του θανάτου, δήλωσε ότι «λυπάται για την απώλεια», υπογραμμίζοντας τη συμβολή του Ντε Κλερκ στη μετάβαση στη δημοκρατία.

Ο Φρεντερίκ ντε Κλερκ διέλυσε το καθεστώς των διακρίσεων και καθοδήγησε τη μετάβαση της Νότιας Αφρικής στην οδό της δημοκρατίας.

Γόνος οικογενείας πολιτικών του Εθνικού Κόμματος, ο Φρεντερίκ ντε Κλερκ, αφού σπούδασε νομικά, ακολούθησε πολιτική σταδιοδρομία. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1972 και ανέλαβε την προεδρία του κόμματος τον Φεβρουάριο του 1989. Υπήρξε πρόεδρος της Νότιας Αφρικής από τον Σεπτέμβριο του 1989 έως τον Μάιο του 1994. Μετά την ανάληψη της προεδρίας ανακοίνωσε την αποφυλάκιση του Μαντέλα και τη νομιμοποίηση του κόμματός του, του  Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάδειξη του Μαντέλα στην προεδρία και τη διάλυση του απαρτχάιντ.

Συνέβαλε, επίσης, στη συνταγματική μεταρρύθμιση, προκειμένου η Νότια Αφρική να εξελιχθεί σε πολυφυλετική δημοκρατία. Κατά την εμφάνισή του ενώπιον της επιτροπής για την Αλήθεια και τη Συμφιλίωση, ζήτησε συγγνώμη για την πολιτική του απαρτχάιντ, χωρίς όμως να αναλάβει την ευθύνη για τα βασανιστήρια, τους βιασμούς και τις δολοφονίες που διέπραξαν οι κυβερνήσεις των λευκών. Το 2020 προκάλεσε διεθνή κατακραυγή όταν αρνήθηκε να χαρακτηρίσει το απαρτχάιντ «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή