Ο Σι Τζινπίνγκ οδεύει για ισόβιος ηγέτης της Κίνας

Ο Σι Τζινπίνγκ οδεύει για ισόβιος ηγέτης της Κίνας

«Ιστορική απόφαση» υιοθέτησε χθες το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, ανοίγοντας τον δρόμο για τρίτη θητεία στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αναδεικνύοντάς τον σε ουσιαστικό ισόβιο ηγέτη της χώρας.

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. «Ιστορική απόφαση» υιοθέτησε χθες το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, ανοίγοντας τον δρόμο για τρίτη θητεία στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αναδεικνύοντάς τον σε ουσιαστικό ισόβιο ηγέτη της χώρας. Ο Σι είναι ο τρίτος ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας ο οποίος εξασφαλίζει τη λεγόμενη «ιστορική απόφαση», αλλάζοντας το σύνταγμα, μετά τον Μάο και τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ.

Την απόφαση έλαβε η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής, που απαρτίζεται από 300 ανώτατα κομματικά στελέχη. Επρόκειτο για την τελευταία σημαντική κομματική σύσκεψη πριν από το συνέδριο του Κ.Κ. Κίνας το 2022, το οποίο θα εγκρίνει τις προτάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. «Ο Σι επιδιώκει να εδραιώσει την εξουσία του και να βάλει τη σφραγίδα του στην ιστορική πορεία του κόμματος», λέει ο καθηγητής Κινεζικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ στη Βρετανία, Ζινχάν Ζενγκ.

Η πολιτική φιλοσοφία του Σι, γνωστή στην Κίνα ως «Η Σκέψη του Σι», έχει ήδη ενσωματωθεί στην κινεζική κοινωνία, ενώ διδάσκεται σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο. Η ιστορική απόφαση θα επιτρέψει στην ιδιότυπη εκδοχή του μαρξισμού που πρεσβεύει ο Σι να καταστεί ο ακρογωνιαίος λίθος της κινεζικής πολιτικής για τις επόμενες δεκαετίες.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν ήδη προετοιμάσει το έδαφος, με τους επαίνους για το πρόσωπο του προέδρου να είναι ακόμη πιο λυρικοί και συχνοί τον τελευταίο μήνα. Κύριο άρθρο της κομματικής εφημερίδας «Λαϊκή Ημερησία» χαρακτήριζε πρόσφατα την ηγετική ικανότητα ως «την κρισιμότερη προϋπόθεση απέναντι στις μεγάλες ιστορικές προκλήσεις και συγκυρίες». Η διασφάλιση του «πυρήνα της σκέψης» του προέδρου Σι και της ισχύος του κόμματος, λέει η εφημερίδα, αποτελούν «την εγγύηση της επιτυχίας του προγράμματος εκσυγχρονισμού» της χώρας.

Την απόφαση έλαβε η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής, που απαρτίζεται από 300 ανώτατα κομματικά στελέχη.

Ο Μάο –και αργότερα ο Ντενγκ– αξιοποίησαν την ευκαιρία που τους έδωσαν οι «ιστορικές αποφάσεις» για να αμφισβητήσουν κομματικές πρωτοβουλίες (και να πλήξουν τους εσωκομματικούς αμφισβητίες). Το 1945 ο Μάο εδραίωσε χάρη σε ιστορική απόφαση την κυριαρχία του πάνω στον κατακερματισμένο κομματικό μηχανισμό, ενώ το 1981 ο Ντενγκ επέλεξε να ασκήσει ήπια αλλά σαφή κριτική για τα σφάλματα του Μάο, ανοίγοντας τον δρόμο για την απελευθέρωση της οικονομίας.

Αντίθετα, ο Σι επέλεξε να επαινέσει τους προκατόχους του. Το ανακοινωθέν της Κεντρικής Επιτροπής αναφέρει ότι ο Μάο «χάραξε τον ορθό επαναστατικό δρόμο», παραβλέποντας τα εκατομμύρια θύματα του λιμού που ακολούθησε το «Μεγάλο Αλμα προς τα Εμπρός» της δεκαετίας του 1950 και τις αιματηρές εκκαθαρίσεις της Πολιτιστικής Επανάστασης του 1966-1976. Η Κεντρική Επιτροπή επέλεξε έτσι να επαινέσει τον Ντενγκ για την «επίτευξη του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού» και το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας προς τον δυτικό κόσμο.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η ψήφιση ιστορικής απόφασης σηματοδοτεί την έναρξη νέας εποχής για το κόμμα. Το ανακοινωθέν δεν φείδεται επαίνων για τον Σι και τις πολιτικές του πρωτοβουλίες. «Η λεπτομερής ανάλυση και η βαθιά σκέψη του για πάμπολλα κρίσιμα θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα είναι αξιέπαινες. Ο πρόεδρος εξέθεσε σειρά πρωτότυπων ιδεών, απόψεων και στρατηγικών για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της σύγχρονης κοινωνίας», αναφέρει το ανακοινωθέν της Κεντρικής Επιτροπής.

Στα χρόνια της προεδρίας του Σι, το κινεζικό κράτος έχει ερευνήσει τις οικονομικές δοσοληψίες δεκάδων χιλιάδων κρατικών αξιωματούχων, πολλοί από αυτούς εσωκομματικοί αντίπαλοι του προέδρου, σε μια προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς, ενώ ο στρατός έχει εκσυγχρονισθεί εκ βάθρων και η χώρα αναδείχθηκε σε τεχνολογικό κολοσσό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή