Μπ. Τζόνσον για κλιματική αλλαγή: Πρέπει να βάλουμε λεφτά στο τραπέζι για τις φτωχές χώρες

Μπ. Τζόνσον για κλιματική αλλαγή: Πρέπει να βάλουμε λεφτά στο τραπέζι για τις φτωχές χώρες

«Ο κόσμος πρέπει να δει πως υπάρχουν αρκετά χρήματα και αρκετές δεσμεύσεις για να ξεκινήσουμε. Δεν θα μπορέσουμε να τα επιλύσουμε όλα στην COP, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να ξεκινήσουμε», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρέπει να βάλουμε λεφτά στο τραπέζι για τις φτωχές χώρες», δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο BBC, αναφερόμενος στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτό πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες. Ο κόσμος πρέπει να δει πως υπάρχουν αρκετά χρήματα και αρκετές δεσμεύσεις για να ξεκινήσουμε. Δεν θα μπορέσουμε να τα επιλύσουμε όλα στην COP, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να ξεκινήσουμε», σημείωσε ο Μπ. Τζόνσον κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εμβολιαστικό κέντρο στην Αγγλία.

Το θέμα της οικονομικής βοήθειας στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ένα από τα μείζονα σημεία που καθυστερούν την επίτευξη μιας συμφωνίας, ενώ οι πλούσιες χώρες δεν έχουν τηρήσει την υπόσχεσή τους για ετήσια βοήθεια 100 δισεκατομμυρίων.

Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και οι αναδυόμενες οικονομίες δηλώνουν «πολύ απογοητευμένες» από το περιεχόμενο ενός σχεδίου συμφωνίας που καλεί τις πλούσιες χώρες να εκπληρώσουν, ακόμη και να υπερβούν, την αθετημένη υπόσχεσή τους, χωρίς όμως να ορίσουν προθεσμία ή συγκεκριμένους όρους.

Οι πιο φτωχές χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ασήμαντο μερίδιο των παγκόσμιων εκπομπών ενώ είναι οι πιο εκτεθειμένες στις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, επιμένουν επίσης ότι η χρηματοδότηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις «απώλειες και ζημιές» από τις οποίες ήδη υποφέρουν.

Όλα τα κονδύλια απαιτούν στο εξής ανάγκες χρηματοδότησης από 750 δισεκατομμύρια έως 1.300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ένα εύρος που επιβεβαιώθηκε από σχέδιο έκθεσης εμπειρογνωμόνων για το κλίμα του ΟΗΕ, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

COP26: Νέο προσχέδιο με πιέσεις για κλιματική δράση

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή