Ο ευσεβής καθολικός που απειλεί τον Βίκτορ Ορμπαν

Ο ευσεβής καθολικός που απειλεί τον Βίκτορ Ορμπαν

Η περίπτωση του Πέτερ Μάρκι-Ζάι

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές πιθανότητες να επικρατήσει επί του Βίκτορ Ορμπαν έχει η αντιπολίτευση της Ουγγαρίας στις εκλογές της άνοιξης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην επιλογή του Πέτερ Μάρκι-Ζάι ως επικεφαλής ενιαίου αντιπολιτευτικού μετώπου. Ο 49χρονος Μάρκι-Ζάι, που έζησε χρόνια στον Καναδά και στις ΗΠΑ, είναι συντηρητικός, δήμαρχος μικρής πόλης στην Ουγγαρία, ευσεβής καθολικός και πατέρας επτά παιδιών. «Είμαι όλα όσα παριστάνει ότι είναι ο Ορμπαν», λέει ο Μάρκι-Ζάι, η υποψηφιότητα του οποίου έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο Ορμπαν και οι σύμμαχοί του περίμεναν η αντιπολίτευση να εμφανίσει εκπρόσωπο της «κοσμοπολίτικης Αριστεράς», όπως περιφρονητικά αποκαλεί τους προοδευτικούς πολιτικούς αντιπάλους του ο πρωθυπουργός. «Η αντιπολίτευση θέλει να κυβερνήσει με την ανοχή των Βρυξελλών και του Τζορτζ Σόρος για να αναδείξει τον νέο πασά της Βουδαπέστης. Στόχος τους είναι να πάρουν τη χώρα από τα χέρια της Παναγίας και να την παραδώσουν στα πόδια των Βρυξελλών», είπε ο Ορμπαν σε πρόσφατη συγκέντρωση οπαδών του. Η ρητορική αυτή ηχεί, όμως, ψευδής όταν στρέφεται εναντίον ενός συντηρητικού καθολικού από την ουγγρική επαρχία.

Πολλές δυσκολίες περιμένουν, ωστόσο, την αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από έξι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους κόμματα. Ο Ορμπαν ελέγχει την πλειονότητα των ΜΜΕ της χώρας, ενώ στις εκλογές του 2018 αξιοποίησε χωρίς ενδοιασμούς κρατικές υποδομές και μέσα για να στηρίξει την υποψηφιότητα του κόμματος Φιντέζ. Η Ουγγαρία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία φέρεται να μην έλαβε πρόσκληση για τη «Σύνοδο για τη Δημοκρατία», που διοργανώνει στα τέλη του χρόνου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν. Η Ε.Ε. και τα δημοκρατικά κράτη-μέλη έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία. Οπως έχουν ζητήσει οι δήμαρχοι της Βουδαπέστης, της Βαρσοβίας και άλλων πόλεων, οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις θα πρέπει να καταβάλλονται απευθείας σε δημοτικές αρχές και ΜΚΟ και να εξαρτώνται από αυστηρές προϋποθέσεις διαφάνειας. Η κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Ουγγαρία έχει καταγραφεί από την ευρωπαϊκή υπηρεσία διαφάνειας OLAF, με κρατικά συμβόλαια να καταλήγουν συστηματικά σε πολιτικούς φίλους του Ορμπαν ή ακόμη και σε μέλη της οικογένειάς του, όπως ο γαμπρός του.

* Ο κ. Tίμοθι Γκάρτον Ας είναι καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Γερμανίας οφείλει να αντιμετωπίσει το ουγγρικό ζήτημα με αίσθημα ευθύνης. Παρότι η Γερμανία είναι πρότυπο φιλελεύθερης δημοκρατίας, ευνόησε έμμεσα τη διαφθορά και την αποσάθρωση των δημοκρατικών θεσμών στην Ουγγαρία την τελευταία δεκαετία. Η κυβερνητική αλλαγή στο Βερολίνο αποτελεί ιδανική ευκαιρία για μεταβολή πλεύσης. Τον πρώτο ρόλο στην αποστολή αυτή πρέπει να αναλάβουν οι Πράσινοι, χάρη στην ιδιαίτερη ευαισθησία τους σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή