ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Σοβαρή πρόκληση για τη Μόσχα οι ασκήσεις ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι μη προγραμματισμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα αποτελούν σοβαρή πρόκληση για τη Μόσχα

Πούτιν: Σοβαρή πρόκληση για τη Μόσχα οι ασκήσεις ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι μη προγραμματισμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα αποτελούν σοβαρή πρόκληση για τη Μόσχα και ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας, στενού της συμμάχου, με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε σχόλιά του που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο Πούτιν δήλωσε ότι ελπίζει πως ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα μιλήσουν απευθείας για την κρίση και ότι οι μετανάστες θέλουν κυρίως να πάνε στη Γερμανία.

Παράλληλα, προειδοποίησε τον Λουκασένκο ότι σε περίπτωση διακοπής της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα προκαλούνταν ζημιά στις σχέσεις της Μόσχας με τη Λευκορωσία και την Ε.Ε.

Μία ημέρα μετά το πυροτέχνημα του Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι η χώρα του ενδέχεται να διακόψει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, το Κρεμλίνο επανέφερε τον πρόεδρο της Λευκορωσίας στην τάξη τονίζοντας ότι δεν είχε συμβουλευθεί τη Ρωσία προτού εκτοξεύσει στις απειλές του.

«Είναι μια δήλωση του προέδρου της Λευκορωσίας. Θέλω να σας υπενθυμίσω τη δήλωση του προέδρου Πούτιν ότι η Ρωσία πάντα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της… Η αξιοπιστία της ως προμηθευτή και εταίρου δεν τίθεται υπό αίρεση», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του, οι τιμές του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν σημαντική πτώση, μια σαφής ένδειξη ότι οι διεθνείς επενδυτές παίρνουν πιο σοβαρά τις δεσμεύσεις της Μόσχας από τις απειλές του Μινσκ. Η παρέμβαση του Κρεμλίνου ικανοποίησε τους Ευρωπαίους, οι οποίοι, ωστόσο, ζητούν πιο ενεργή παρέμβαση του Πούτιν για την εκτόνωση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας. «Κατά τη γνώμη μας, ο Ρώσος πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την κατάσταση και περιμένουμε να κάνει τα αναγκαία βήματα», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr