ΚΟΣΜΟΣ

Διάσκεψη για το κλίμα: Σε τροχιά συμβιβασμού – Το σχέδιο της συμφωνίας και τα «αγκάθια»

Σε τροχιά συμβιβασμού οδεύει η Διάσκεψη για το Κλίμα της Γλασκώβης, όπως μαρτυρεί το μέχρι στιγμής τελευταίο σχέδιο συμφωνίας που είδε το φως της δημοσιότητας.

Διάσκεψη για το κλίμα: Σε τροχιά συμβιβασμού – Το σχέδιο της συμφωνίας και τα «αγκάθια»

Σε τροχιά συμβιβασμού οδεύει η Διάσκεψη για το Κλίμα της Γλασκώβης, όπως μαρτυρεί το μέχρι στιγμής τελευταίο σχέδιο συμφωνίας που είδε το φως της δημοσιότητας.

Προς έκπληξη πολλών εκ των συμμετεχόντων, στο κατά τα φαινόμενα τελικό σχέδιο που καλούνται να εγκρίνουν οι χώρες της διάσκεψης, η φράση για σταδιακή εγκατάλειψη της λιγνιτικής ενέργειας και των κυβερνητικών επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα, παρέμεινε.

Ωστόσο, προσετέθη η φράση για «δίκαιη μετάβαση» . Αυτό σημαίνει ότι οι λιγνιτοπαραγωγές χώρες μπορούν να αρνηθούν να ακολουθήσουν τις προβλέψεις εάν νιώθουν ότι τέτοιες ενέργειες καθιστούν τους πολίτες τους φτωχότερους.

Για κάποιους αυτό συνιστά περαιτέρω υποχώρηση από τις αρχικές δεσμεύσεις, άλλοι όμως μιλούν για μία δίκαιη εξέλιξη και για έναν τρόπο να διασφαλιστεί ότι η άνευ προηγουμένου διατύπωση (περί σταδιακής κατάργησης της λιγνιτικής ενέργειας) θα παραμείνει, τελικώς, στο σχέδιο της οριστικής συμφωνίας.

Διφορούμενη λύση και για την χρηματαδότηση

Λύση επίσης φαίνεται να βρίσκεται και για τα δύο αγκάθια της συμφωνίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών από τις πλουσιότερες.

Οι φτωχότερες χώρες ζητούν περισσότερη ρευστότητα ώστε να βοηθηθούν στην προσαρμογή των προβλέψεων κατά της κλιματικής αλλαγής. Ένα από τα κείμενα ζητεί τον διπλασιασμό του ποσού των χρημάτων που θα διατεθούν προς τον σκοπό αυτό. Άλλο κείμενο ωστόσο αναφέρει ότι ο διπλασιασμός αυτός «θα εξεταστεί».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να ελπίζουν σε περισσότερα χρήματα  αλλά οι δωρήτριες εν θα υποχρεούνται να τα παράσχουν…

Συνολικά, το νέο σχέδιο της συμφωνίας ζητεί από τις χώρες που συμμετείχαν στην διάσκεψη το κλίμα να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας.

Οι εργασίες της αναφερόμενης διάσκεψης, είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν χθες, Παρασκευή, ελπίζεται δε ότι θα ολοκληρωθούν οριστικά σήμερα.

Διάσκεψη για το κλίμα: Σε τροχιά συμβιβασμού – Το σχέδιο της συμφωνίας και τα «αγκάθια»-1
Ακτιβιστές εκδηλώνουν με ένα δρώμενο εικονικής κηδείας τη διαμαρτυρία τους στην Γλασκώβη/Reuters

 

Η πρόταση διατήρησε τη βασική προϋπόθεση για τις χώρες, αναφορικά με την κατάρτιση πιο αυστηρών δεσμεύσεων για το κλίμα από την επόμενη χρονιά, σε μία προσπάθεια γεφύρωσης του κενού που υπάρχει, μεταξύ των τωρινών σχεδίων για τη μείωση των εκπομπών αυτή τη δεκαετία, αλλά και των –ουσιαστικά- πιο δραστικών μειώσεων που απαιτούνται σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να σταματήσει η αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, άνω των 15 βαθμών Κελσίου, με καταστροφικές συνέπειες 

Το σχέδιο της πρότασης προσπαθεί να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες για τη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί και οι οποίες κυριάρχησαν στην διάσκεψη COP26, μέσω διαβεβαιώσεων ότι οι πλούσιες χώρες, οι εκπομπές βλαβερών αερίων από τις οποίες, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, θα διαθέσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση προς τις φτωχότερες χώρες.

Οι πιο φτωχές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με υπέρογκα κόστη από την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών από τις θυελλώδεις καταιγίδες, την ξηρασία, αλλά και την αύξηση του επιπέδου της θάλασσας.

Το ίδιο σχέδιο, ζητάει από τις πλούσιες χώρες να διπλασιάσουν από το 2025 την οικονομική τους υποστήριξη, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, ώστε να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το προηγούμενο σχέδιο συμφωνίας είχε χρησιμοποιήσει τα επίπεδα του 2020 ως την κεντρική γραμμή του, με τις χώρες να έρχονται σε σύγκρουση σήμερα, σχετικά «με την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών» και τα υπέρογκα κόστη με τα οποία έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωπες από την κλιματική αλλαγή. Το σχέδιο διατηρούσε μία απαίτηση από τις χώρες, προκειμένου να καταργήσουν σταδιακά «μία ξεπερασμένη ισχύ από τον άνθρακα» με αναφορά στις μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν τεχνολογία εγκλωβισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως επίσης και τις «μη ικανοποιητικές επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα».

Αγκάθια

Αλλά, η πρόβλεψη του σχεδίου ότι οι χώρες «θα πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους» για την τήρηση των παραπάνω απαιτήσεων φαίνονται πιο αδύναμες σε σύγκριση με τις προβλέψεις του προηγούμενου σχεδίου, το οποίο ζητούσε από τις χώρες να προχωρήσουν ταχύτερα σε σταδιακή κατάργηση.

Ωστόσο, πρόκειται για την πρώτη αναφορά σε ορυκτά καύσιμα εντός συμπερασμάτων του ΟΗΕ σε διάσκεψη για το κλίμα, αν αυτή επιβιώσει, από τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα και παραμείνει σταθερή εντός των προβλέψεων του τελικού κειμένου.

Οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας, που είναι μεγάλοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων, επιχείρησαν να αλλάξουν τη διατύπωση του κειμένου στο σύνολό του, κατά τη χθεσινή ημέρα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν εκπρόσωποι που βρίσκονται κοντά στη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων.

Το τελευταίο κείμενο τονίζει ότι οι χώρες πρέπει να υποστηρίξουν μία «σωστή μετάβαση» όταν περιορίζουν σταδιακά τις επιδοτήσεις των στερεών καυσίμων, μία αναφορά που είναι απαραίτητη προκειμένου να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι και οι περιοχές που εξαρτώνται από τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων και τη μετάβασή τους σε καθαρότερους τομείς βιομηχανικής δραστηριότητας, αλλά και θέσεις εργασίας.

Mε πληροφορίες από BBC, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: COP26: Το παράδοξο της Γλασκώβης

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr