Διάσκεψη για το Kλίμα: Σκληρό μπρα ντε φερ μέχρι την τελευταία ώρα

Διάσκεψη για το Kλίμα: Σκληρό μπρα ντε φερ μέχρι την τελευταία ώρα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα παράταση φαίνεται για αργότερα μέσα στην ημέρα φαίνεται να παίρνει η ολοκλήρωση της Διάσκεψης της Γλασκώβης που βάσει του αρχικού προγράμματος επρόκειτο να έχει τελειώσει χθες. Αιτία οι σοβαρές ενστάσεις που εκφράζει ένα μπλοκ χωρών για την διατύπωση του τελικού κειμένου περί σταδιακής εγκατάλειψης της χρήσης άνθρακα.

Μάλιστα ο πρόεδρος της COP26, Αλόκ Σάρμα απηύθυνε πριν από λίγες ώρες έκκληση στις συμμετέχουσες χώρες, λέγοντας:

«Παρακαλώ μην ρωτάτε τους εαυτούς σας για το τι μπορείτε να επιδιώξετε περισσότερο, αλλά ρωτήστε τι είναι αρκετό. Είναι αυτό το πακέτο ισορροπημένο; Προσφέρει αρκετά για όλους εμάς; Είναι πιο σημαντικό να ρωτήσετε τους εαυτούς σας για το αν ουσιαστικά τα κείμενα αυτά, είναι προς όφελος των λαών μας και του πλανήτη μας».

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι μετά την ανεπίσημη διεξαγωγή μιας συνεδρίασης, η διάσκεψη θα επαναληφθεί αργότερα σήμερα.

Η τελική συνεδρίαση απολογισμού έχει εκ νέου καθυστερήσει εν μέσω διαφωνιών της τελευταίας στιγμής, με έναν αξιωματούχο να κάνει λόγο για «αρκετά θέματα» σε εκκρεμότητα.

Μεταξύ των αντιδρώντων της τελευταίας στιγμής, ξεχώρισε η Ινδία που δια του εκπροσώπου της εναντιώθηκε στην πρόταση που περιελήφθη στο κείμενο της απόφασης για σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα. 

Στην οργισμένη παρέμβασή του κατήγγειλε την παραμονή της συγκεκριμένης διατύπωσης στο τελικό κείμενο και κατηγόρησε τη Δύση ότι εκείνη ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή με τα καταναλωτικά πρότυπα που ακολουθεί.    

Και άλλοι εκπρόσωποι χωρών εξέφρασαν αντιρρήσεις για το εν λόγω σημείο αν και δήλωσαν ότι χάριν της επιτυχίας της Διάσκεψης δεν θα επιμείνουν.

Σοβαρές επιφυλάξεις για την προοπτική κατάργησης των ορυκτών καυσίμων και των επιδοτήσεων διατύπωσαν επίσης Κίνα και Νότια Αφρική. 

Η διατύπωση που προκαλεί την κόντρα

Νωρίτερα, και αποτιμώντας το τελικό, υπό έγκριση, κείμενο της συμφωνίας, το ΒΒC μετέδιδε ότι προς έκπληξη πολλών εκ των συμμετεχόντων, στο κατά τα φαινόμενα τελικό σχέδιο που καλούνται να εγκρίνουν οι χώρες της διάσκεψης, η φράση για σταδιακή εγκατάλειψη του άνθρακα και των κυβερνητικών επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα, παρέμεινε.

Ωστόσο, προσετέθη η φράση για «δίκαιη μετάβαση». Αυτό σημαίνει ότι κάποιες χώρες μπορούν να αρνηθούν να ακολουθήσουν τις νέες προβλέψεις εάν νιώθουν ότι τέτοιες ενέργειες καθιστούν τους πολίτες τους φτωχότερους.

Για κάποιους αυτό συνιστά περαιτέρω υποχώρηση από τις αρχικές δεσμεύσεις, άλλοι όμως μιλούν για μία δίκαιη εξέλιξη και για έναν τρόπο να διασφαλιστεί ότι η άνευ προηγουμένου διατύπωση (περί σταδιακής κατάργησης του άνθρακα) θα παραμείνει, τελικώς, στο σχέδιο της οριστικής συμφωνίας.

Λύση επίσης φαίνεται να βρίσκεται και για τα δύο αγκάθια της συμφωνίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών από τις πλουσιότερες.

Οι φτωχότερες χώρες ζητούν περισσότερη ρευστότητα ώστε να βοηθηθούν στην προσαρμογή των προβλέψεων κατά της κλιματικής αλλαγής. Ένα από τα κείμενα ζητεί τον διπλασιασμό του ποσού των χρημάτων που θα διατεθούν προς τον σκοπό αυτό. Άλλο κείμενο ωστόσο αναφέρει ότι ο διπλασιασμός αυτός «θα εξεταστεί».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να ελπίζουν σε περισσότερα χρήματα  αλλά οι δωρήτριες εν θα υποχρεούνται να τα παράσχουν…

Συνολικά, το νέο σχέδιο της συμφωνίας ζητεί από τις χώρες που συμμετείχαν στην διάσκεψη το κλίμα να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή