Βρετανία: «Εξαιρετικά πιθανή» μια νέα τρομοκρατική επίθεση στη χώρα

Βρετανία: «Εξαιρετικά πιθανή» μια νέα τρομοκρατική επίθεση στη χώρα

Οι βρετανικές αρχές πριν από λίγη ώρα ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή από «ουσιαστικό» σε «σοβαρό», μετά από την έκρηξη στο Λίβερπουλ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βρετανικές αρχές πριν από λίγη ώρα ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή από «ουσιαστικό» σε «σοβαρό», μετά από την έκρηξη σε ταξί έξω από νοσοκομείο στο Λίβερπουλ, την οποία η αστυνομία χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Ενιαίο Κέντρο Ανάλυσης Τρομοκρατίας, που πήρε την απόφαση, εκτιμά ότι μια νέα τρομοκρατική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται πλέον «εξαιρετικά πιθανή», ενώ ως τώρα θεωρείτο απλώς «πιθανή».

Πρόκειται για την τέταρτη από τις συνολικά πέντε βαθμίδες συναγερμού του συστήματος που έχουν υιοθετήσει οι βρετανικές αρχές και η αναβάθμιση της οφείλεται στην έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε ταξί στο Λίβερπουλ το πρωί της Κυριακής. Σε αυτή έχασε τη ζωή του ο επιβάτης που κουβαλούσε τον εκρηκτικό μηχανισμό ενώ τραυματίστηκε ο οδηγός του ταξί. Το επίπεδο συναγερμού βρισκόταν στη βαθμίδα «ουσιαστικό» από τον Φεβρουάριο του 2021.

Τζόνσον: Υπενθύμιση της ανάγκης για επαγρύπνηση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η έκρηξη στο Λίβερπουλ, είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης «να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση».

«Δεν μπορώ να σχολιάσω τις λεπτομέρειες της υπόθεσης ή το κίνητρό της, αλλά είναι μια έντονη υπενθύμιση της ανάγκης να παραμείνουμε όλοι σε απόλυτη επαγρύπνηση», δήλωσε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ανακοίνωση ότι το επίπεδο απειλής σε εθνική εμβέλεια αυξήθηκε σε σοβαρό.

«Ο βρετανικός λαός δεν πρόκειται ποτέ να εκφοβιστεί από την τρομοκρατία», δήλωσε ο Τζόνσον.

Καλώντας τους πολίτες σε επαγρύπνηση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα γεγονότα αυτά «δείχνουν σε όλους μας ότι ο βρετανικός λαός δεν θα αφήσει ποτέ να εκφοβιστεί από την τρομοκρατία, δεν θα ενδώσουμε ποτέ σε εκείνους που θέλουν να μας διχάσουν με παράλογες ενέργειες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή