Τουρκία – Ιράν: Επιθυμούν «εμβάθυνση των σχέσεών τους»

Τουρκία – Ιράν: Επιθυμούν «εμβάθυνση των σχέσεών τους»

Ο Τσαβούσογλου, που έφθασε το πρωί στην Τεχεράνη, συναντήθηκε με τον Ιρανό πρόεδρο Ιμπραήμ Ραϊσί, μετά τη συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν και η Τουρκία, δύο περιφερειακές δυνάμεις, θέλουν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Τεχεράνη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου, που έφθασε το πρωί στην Τεχεράνη, συναντήθηκε με τον Ιρανό πρόεδρο Ιμπραήμ Ραϊσί, μετά τη συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Η Τεχεράνη και η Άγκυρα πρέπει να εφαρμόσουν μια «συνολική συνεργασία οριστικοποιώντας τον οδικό χάρτη της ενίσχυσης των συνεργασιών», δήλωσε ο Ραϊσί κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία.

Το Ιράν και η Τουρκία μοιράζονται κοινά σύνορα μήκους άνω των 500 χλμ. και διατηρούν ιστορικά περίπλοκες σχέσεις.

«Με τον Ιρανό πρόεδρο Ραϊσί συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις, κυρίως στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας, και επιβεβαίωσε την αμοιβαία βούλησή μας να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Τσαβούσογλου.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός και ο υπουργός του Χουσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η ανάγκη να αναπτυχθεί η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ηρεμία στη δυτική Ασία, η προσοχή που δίδεται στην πολιτική γειτονίας των δύο χωρών» περιλαμβάνονται στα θέματα που συζητήθηκαν, δήλωσε στον Τύπο ο Αμίρ-Αμπνολαχιάν, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο Τσαβούσογλου αναμένεται επίσης να μεταβεί αύριο, Τρίτη, στον Λίβανο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή