ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ελεγχόμενη έκρηξη διεξήχθη στο Λίβερπουλ μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε μια ελεγχόμενη έκρηξη μετά από τον εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη χθες Κυριακή μέσα σε ένα ταξί στο Λίβερπουλ

Βρετανία: Ελεγχόμενη έκρηξη διεξήχθη στο Λίβερπουλ μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξήγαγε μια ελεγχόμενη έκρηξη μετά από τον εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη χθες Κυριακή μέσα σε ένα ταξί στο Λίβερπουλ έξω από νοσοκομείo, ένα συμβάν που χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική ενέργεια από τις αρχές.

«Αστυνομικοί που ερευνούν την έκρηξη που σημειώθηκε χθες έξω από το Γυναικολογικό Νοσοκομείο στο Λίβερπουλ… πραγματοποίησαν προληπτικά μια ελεγχόμενη έκρηξη στο Σέφτον Παρκ στο Λίβερπουλ στο πλαίσιο της εν εξελίξει έρευνας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Μείζονος Μάντσεστερ.

«Πιστεύεται ότι δεν υπάρχει ευρύτερος κίνδυνος για το κοινό και η έρευνα συνεχίζεται».

«Εξαιρετικά πιθανή» μια νέα τρομοκρατική επίθεση

Νωρίτερα, οι βρετανικές αρχές ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή από «ουσιαστικό» σε «σοβαρό», μετά από την έκρηξη στο Λίβερπουλ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Ενιαίο Κέντρο Ανάλυσης Τρομοκρατίας, που πήρε την απόφαση, εκτιμά ότι μια νέα τρομοκρατική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται πλέον «εξαιρετικά πιθανή», ενώ ως τώρα θεωρείτο απλώς «πιθανή».

Πρόκειται για την τέταρτη από τις συνολικά πέντε βαθμίδες συναγερμού του συστήματος που έχουν υιοθετήσει οι βρετανικές αρχές και η αναβάθμιση της οφείλεται στην έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε ταξί στο Λίβερπουλ το πρωί της Κυριακής. Σε αυτή έχασε τη ζωή του ο επιβάτης που κουβαλούσε τον εκρηκτικό μηχανισμό ενώ τραυματίστηκε ο οδηγός του ταξί. Το επίπεδο συναγερμού βρισκόταν στη βαθμίδα «ουσιαστικό» από τον Φεβρουάριο του 2021.

Τζόνσον: Υπενθύμιση της ανάγκης για επαγρύπνηση

Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η έκρηξη στο Λίβερπουλ, είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης «να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση».

«Δεν μπορώ να σχολιάσω τις λεπτομέρειες της υπόθεσης ή το κίνητρό της, αλλά είναι μια έντονη υπενθύμιση της ανάγκης να παραμείνουμε όλοι σε απόλυτη επαγρύπνηση», δήλωσε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ανακοίνωση ότι το επίπεδο απειλής σε εθνική εμβέλεια αυξήθηκε σε σοβαρό.

«Ο βρετανικός λαός δεν πρόκειται ποτέ να εκφοβιστεί από την τρομοκρατία», δήλωσε ο Τζόνσον.

Καλώντας τους πολίτες σε επαγρύπνηση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα γεγονότα αυτά «δείχνουν σε όλους μας ότι ο βρετανικός λαός δεν θα αφήσει ποτέ να εκφοβιστεί από την τρομοκρατία, δεν θα ενδώσουμε ποτέ σε εκείνους που θέλουν να μας διχάσουν με παράλογες ενέργειες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP