ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Τρεις «επικίνδυνοι εγκληματίες» απέδρασαν από τη φυλακή – Ανάμεσά τους ένας τζιχαντιστής

Τρεις «επικίνδυνοι εγκληματίες», ανάμεσά τους ένας τζιχαντιστής, δραπέτευσαν από την πιο αυστηρά φρουρούμενη φυλακή της Κένυας, ανακοίνωσε η αστυνομία

Κένυα: Τρεις «επικίνδυνοι εγκληματίες» απέδρασαν από τη φυλακή – Ανάμεσά τους ένας τζιχαντιστής

Τρεις «επικίνδυνοι εγκληματίες», ανάμεσά τους ένας τζιχαντιστής που είχε σχέση με την επίθεση στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα στην οποία 148 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2015, δραπέτευσαν από την πιο αυστηρά φρουρούμενη φυλακή της Κένυας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αστυνομία.

Η διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών υποσχέθηκε ανταμοιβή 60 εκατομμυρίων σελινίων Κένυας (σχεδόν 468.000 ευρώ) σε οποιονδήποτε παράσχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή τους.

Δεν δόθηκε καμιά εξήγηση για τον τρόπο με τον οποίο ο Μοχάμεντ Αλί Αμπικάρ, ο Τζόζεφ Τζούμα Οντχιάμπο και ο Μουσάραφ Αμπντάλα δραπέτευσαν από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Καμιτί, στην οποία κρατούνται κοντά στο Ναϊρόμπι οι πιο επικίνδυνοι φυλακισμένοι της Κένυας.

Ο γενικός επίτροπος των φυλακών Γουίκλιφ Ογκάλο δήλωσε ότι επισκέφθηκε το σημείο για να «διαπιστώσει τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτό το θλιβερό συμβάν».

«Το θέμα τέθηκε υπόψη όλων των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας με στόχο να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι φυγάδες», δήλωσε χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την απόδραση. «Θέλω να πω στους πολίτες ότι πρόκειται για επικίνδυνους εγκληματίες στους οποίους δεν πρέπει να δοθεί καταφύγιο».

Το 2019, ο Αμπικάρ κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στους Σομαλούς Σεμπάμπ και για τη βοήθεια που παρείχε σε αυτή την τζιχαντιστική πολιτοφυλακή που συνδέεται με την Αλ Κάιντα για να πραγματοποιήσει την επίθεση στη Γκαρίσα όπου 148 άνθρωποι, κυρίως φοιτητές, σκοτώθηκαν. Ο Αμπικάρ εξέτιε ποινή φυλάκισης 41 ετών.

Η επίθεση αυτή είναι η δεύτερη πιο αιματηρή στην Κένυα, μετά την έκρηξη στην αμερικανική πρεσβεία του Ναϊρόμπι το 1998, που είχε προκαλέσει τον θάνατο 213 ανθρώπων.

Ο Οντχιάμπο συνελήφθη το 2019 γιατί προσπαθούσε να στρατολογήσει για λογαριασμό των Σεμπάμπ, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο Αχουλούνγκα συνελήφθη το 2012 μετά την επίθεση που αποτράπηκε εναντίον του κοινοβουλίου της Κένυας και διώχθηκε για κατοχή εκρηκτικών, πυρομαχικών και πυροβόλων όπλων.

Η Κένυα έχει κοινά σύνορα στην ανατολική της πλευρά με τη Σομαλία και έχει πληγεί επανειλημμένα από τους Σεμπάμπ, από τότε που έστειλε στρατεύματα για να τους πολεμήσει το 2011.

Το 2013 οι Σεμπάμπ ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση κατά του εμπορικού κέντρου Westgate, στο Ναϊρόμπι, όπου 67 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αιματηρής πολιορκίας τεσσάρων ημερών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP