Πρόεδροι χωρών Βαλτικής: «Όχι» στην εργαλειοποίηση των μεταναστών

Πρόεδροι χωρών Βαλτικής: «Όχι» στην εργαλειοποίηση των μεταναστών

Την «εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς λόγους» καταδίκασαν οι πρόεδροι των χωρών της Βαλτικής, οι οποίοι συνομίλησαν χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Πολωνό ομόλογό τους.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Την «εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς λόγους» καταδίκασαν οι πρόεδροι των χωρών της Βαλτικής, οι οποίοι συνομίλησαν χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Πολωνό ομόλογό τους.

Περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή βρίσκονται στα παγωμένα δάση ανάμεσα στη Λευκορωσία και στην Πολωνία, ενώ μέχρι στιγμής τον Νοέμβριο έχουν γίνει 5.100 απόπειρες διάσχισης των συνόρων προς την Πολωνία.

Το Σαββατοκύριακο, η Λετονία έστειλε 3.000 στρατιώτες στα σύνορά της, λόγω φόβων ότι μπορεί να είναι η επόμενη χώρα που θα υποστεί μεταναστευτική πίεση. «Καταδικάζουμε τις ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο για εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς λόγου», ανακοίνωσαν οι πρόεδροι της Εσθονίας, Αλαρ Κάρις, της Λετονίας, Εγκλις Λέβιτς, και της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, μετά τη συνομιλία τους με τον Πολωνό πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα. «Είναι προφανές τι επιδιώκουν ο Λουκασένκο και οι σύμμαχοί του», είπε ο Λιθουανός πρόεδρος, «να δοκιμάσουν τη συνοχή του δυτικού κόσμου».

Το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ

Για συνέπειες υβριδικής απειλής στην Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει λόγο σε άρθρο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Figaro.

Οι πρόεδροι της Λετονίας και της Λιθουανίας επιπλέον δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την Πολωνία εάν ζητήσει ενεργοποίηση του άρθρου 4 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Με βάση το άρθρο αυτό, κάθε χώρα που εκτιμά ότι απειλείται η κυριαρχία της μπορεί να ζητήσει έναρξη διαβουλεύσεων στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Τις σκέψεις του γύρω από τα πολύπλοκα ζητήματα που εγείρει η μεταναστευτική κρίση στις βορειοανατολικές παρυφές της Ε.Ε. εξέθεσε, με άρθρο του στην εφημερίδα Le Figaro, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες μιας νέας υβριδικής απειλής: της εργαλειοποίησης των μεταναστών ως μέσου άσκησης πολιτικής πίεσης. Κάθε ημέρα, χιλιάδες μετανάστες επιχειρούν να εισέλθουν στην Ε.Ε. μέσω της Λευκορωσίας. Δεν προσπαθούν να ξεφύγουν από κάποιο πόλεμο σε γειτονική χώρα. Προσκλήθηκαν με ψευδείς υποσχέσεις, έφτασαν εκεί με αεροπλάνα, τους παρέλαβαν και τους μετέφεραν με λεωφορεία στα σύνορα με την Πολωνία από το εθνικό αεροδρόμιο του Μινσκ. Το δράμα αυτό εκτυλίσσεται στη βάση ενός σεναρίου, προσεκτικά ενορχηστρωμένου, που έχει στόχο να χρησιμοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους ως εργαλείο υβριδικής αποσταθεροποίησης».

«Η εργαλειοποίηση των μεταναστών θα χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά εις βάρος της Ευρώπης, όσο οι χώρες της Ε.Ε. δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν δύο κομβικής σημασίας αδυναμίες: την έλλειψη μιας δίκαιης, συνεκτικής, αποτελεσματικής και σταθερής ευρωπαϊκής πολιτικής. Και την απουσία ουσιαστικής δράσης για την πάταξη του φαινομένου της διακίνησης ανθρώπων υπό την καθοδήγηση, είτε εγκληματιών είτε κυβερνήσεων τρίτων χωρών. Ενώ οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσανατολίζονται στη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει –εκτός από τις ad hoc λύσεις– να θέσουμε σε λειτουργία και σταθερούς μηχανισμούς, με διάρκεια, που θα παρεμποδίζουν την επανάληψη αντίστοιχων καταστάσεων στο μέλλον», ανέφερε το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Figaro.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή