Μεταναστευτικό: Νέες κυρώσεις της Ε.Ε. στο Μινσκ, η απόγνωση παραμένει

Μεταναστευτικό: Νέες κυρώσεις της Ε.Ε. στο Μινσκ, η απόγνωση παραμένει

Στο στόχαστρο συμμετέχοντες στην προώθηση παράτυπων διελεύσεων μεταναστών από τη Λευκορωσία προς εδάφη της Ε.Ε.

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη διεύρυνση του καθεστώτος κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. Βάσει των νέων κριτηρίων που εισήχθησαν, στο στόχαστρο της Ε.Ε. –στο πλαίσιο του πέμπτου πακέτου κυρώσεων– μπαίνουν πλέον άτομα και οντότητες που συμμετέχουν στην προώθηση παράτυπων διελεύσεων μεταναστών από τη Λευκορωσία προς εδάφη της Ε.Ε. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, οι σχετικές ομάδες εργασίας επεξεργάζονταν πιθανούς στόχους για νέα περιοριστικά μέτρα, εδώ και ένα μήνα, εν αναμονή αυτής της απόφασης – κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως η διαδικασία επιβολής τους θα προχωρήσει αρκετά γρήγορα.   

Η απόφαση «αντανακλά την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να σταθεί απέναντι στην εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε σχετικά ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτηρίζοντας τις πρακτικές του καθεστώτος Λουκασένκο «απάνθρωπες και παράνομες». Η κατάσταση στα ευρωπαϊκά σύνορα με τη Λευκορωσία, πάντως –ειδικά της Πολωνίας– παραμένει εξαιρετικά τεταμένη και τα άμεσα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη έχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.   Μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις, υπογράμμισε ότι θα εξεταστεί ως μέρος ενός ενδεχόμενου έκτου πακέτου κυρώσεων –εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση– η δυνατότητα επιβολής τομεακών οικονομικών κυρώσεων στη Λευκορωσία. Ο κ. Λαντσμπέργκις τόνισε ότι σε ορισμένους τομείς –όπως η καπνοβιομηχανία– το εύρος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν δεν ήταν το επιθυμητό για να ασκήσει πραγματική πίεση στο καθεστώς. Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη στρατηγικής σημασίας βιομηχανία ποτάσας, που συμπεριλήφθηκε στο τέταρτο πακέτο κυρώσεων, το 80% των προϊόντων εξαιρέθηκε από τα μέτρα.

Κριτική για Πούτιν

Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ επισήμανε, επίσης, ότι του προκαλούν «μεγάλη ανησυχία» όσοι παρουσιάζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως «μέρος της λύσης» στην τρέχουσα κρίση, ασκώντας έμμεση κριτική στην απόπειρα της Αγκελα Μέρκελ να επιστρατεύσει τον Ρώσο πρόεδρο για να πετύχει την αλλαγή πλεύσης του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Απάνθρωπες και παράνομες» χαρακτήρισε ο Μπορέλ τις πρακτικές Λουκασένκο αναφορικά με τους πρόσφυγες.

Αναφερόμενος μάλιστα στη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, είπε ότι «δεν γνωρίζουμε» αν η Μόσχα θα επιχειρήσει να επιτεθεί στη χώρα αυτή, καθώς η προσοχή της Ε.Ε. είναι στραμμένη στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ή αν θα επιχειρήσει να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στη Λευκορωσία. «Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται σε ίση απόσταση από τα σύνορα της Ουκρανίας και από αυτά της Λευκορωσίας», τόνισε, αναφέροντας ότι μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων προσγειώθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας σε λευκορωσικό έδαφος. «Μπορεί σύντομα να δούμε τους Λευκορώσους συνοριοφύλακες να αντικαθίστανται από αξιωματικούς της FSB (των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών)», είπε.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων. Δεν σχολίασε το ενδεχόμενο οι στρατιωτικές αυτές ενέργειες να συνδέονται με την κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ε.Ε., αλλά σημείωσε ότι «είναι σαφές ότι ο Λουκασένκο κάνει ό,τι κάνει γιατί έχει την ισχυρή στήριξη της Ρωσίας».

Τέλος, ο Λιθουανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «πραγματικά ενθαρρυντικά» τα νέα από τις αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών, που έλαβαν μέτρα την περασμένη εβδομάδα για τη διακοπή των ροών μεταναστών προς το Μινσκ. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, συνέχισε χθες την περιοδεία του στις εμπλεκόμενες χώρας επισκεπτόμενος το Ιράκ, όπου θα προσγειωθεί στις 18 Νοεμβρίου η πρώτη πτήση με επιστρέφοντες μετανάστες από τη Λευκορωσία.

Οπως προειδοποίησε ωστόσο ο κ. Λαντσμπέργκις, το καθεστώς Λουκασένκο ήδη αναζητεί εναλλακτικές διόδους για να συνεχίσει την πίεση προς τα σύνορα της Ε.Ε. Η χώρα του, συνεπώς, προτείνει ως μέτρο «που θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα» να επιβληθούν κυρώσεις σε αεροδρόμιο και εταιρείες παροχής υπηρεσιών εδάφους σε αεροσκάφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή