Ανούσιες και κενές οι απαντήσεις της Κομισιόν

Ανούσιες και κενές οι απαντήσεις της Κομισιόν

Mέλη του Ευρωκοινοβουλίου ζητούν από την Κομισιόν καλύτερη ποιότητα απαντήσεων στις γραπτές ερωτήσεις που θέτουν στο πλαίσιο των εργασιών του οργάνου.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Mέλη του Ευρωκοινοβουλίου ζητούν από την Κομισιόν καλύτερη ποιότητα απαντήσεων στις γραπτές ερωτήσεις που θέτουν στο πλαίσιο των εργασιών του οργάνου. Σε επιστολή τους προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαμαρτύρονται ότι οι απαντήσεις που λαμβάνουν είναι ελλιπείς, ανούσιες, κενές και εσκεμμένα ασαφείς και γενικές.

Οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις απευθύνονται σε άλλα θεσμικά όργανα και φορείς της Ε.Ε. και αποτελούν μια άμεση μορφή κοινοβουλευτικού ελέγχου των οργάνων της Ενωσης. Στην επιστολή, την οποία υπέγραψαν περισσότεροι από 150 ευρωβουλευτές, αναφέρεται ότι «συχνά, οι προθεσμίες για απάντηση δεν τηρούνται. Οι ευρωβουλευτές πρέπει να καταφεύγουν σε ερωτήσεις ή επιστολές συνέχειας, καθιστώντας τη διαδικασία πολύ δυσκίνητη, τόσο για τους ευρωβουλευτές όσο και για τις υπηρεσίες της Επιτροπής».

Τα μέλη της Ευρωβουλής καλούν τη Φον ντερ Λάιεν να διασφαλίσει ότι οι γραπτές ερωτήσεις των μελών του Ευρωκοινοβουλίου θα λαμβάνουν ολοκληρωμένες και έγκαιρες απαντήσεις, καθώς οι γραπτές ερωτήσεις και απαντήσεις υψηλής ποιότητας «όχι μόνο θα επιτρέψουν καλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά θα ανταποκριθούν επίσης στις προσδοκίες των πολιτών από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. ως διαφανείς φορείς που εκτιμούν το γενικό συμφέρον των πολιτών της».

Ευρωβουλευτές ζητούν υψηλότερη ποιότητα, καθώς θα συμβάλει σε καλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο και διαφάνεια.

Aντιμέτωπο με την απώλεια εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών, το Σώμα, η Κομισιόν και το Συμβούλιο της Ε.Ε. κάλεσαν 800 τυχαία επιλεγμένους κατοίκους της Ενωσης για να συζητήσουν τα σημαντικά ζητήματα των 27 χωρών-μελών στο Στρασβούργο.

Μια μικρότερη ομάδα 200 πολιτών συγκεντρώθηκε εκ νέου το Σαββατοκύριακο για να θίξει ζητήματα όπως η δημοκρατία, η ασφάλεια και το κράτος δικαίου, μόνο που αυτή τη φορά η συζήτηση ήταν διαδικτυακή. Στόχος, να διατυπωθεί μια πρόταση που θα κατατεθεί ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών στις αρχές του 2022.

«Θα προτείνουμε να εκπροσωπούνται οι λαοί από πολίτες και όχι από επαγγελματίες πολιτικούς», ανέφερε ο 67χρονος Κροάτης Βίνκο Σέμπεσιτς, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ. «Είναι απαραίτητο να συμβεί αυτό, εξαιτίας της δυσπιστίας της κοινής γνώμης προς τους πολιτικούς», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή