Βρετανία: Συναγερμός μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Βρετανία: Συναγερμός μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Η βρετανική κυβέρνηση ανέβασε το επίπεδο ετοιμότητας των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, θεωρώντας πολύ πιθανή την εκδήλωση νέων τρομοκρατικών επιθέσεων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική κυβέρνηση ανέβασε το επίπεδο ετοιμότητας των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, θεωρώντας πολύ πιθανή την εκδήλωση νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, ύστερα από την έκρηξη αυτοκινήτου έξω από γυναικολογικό νοσοκομείο του Λίβερπουλ την Κυριακή. Αυτό ανακοίνωσε χθες η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, ενώ ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προήδρευσε συνεδρίασης της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων COBRA. Το επεισόδιο έλαβε χώρα λίγο πριν από τις 11 το πρωί της Κυριακής. Ταξί που μετέφερε ένα άτομο εξερράγη στον χώρο προσωρινής στάθμευσης, μπροστά από το νοσοκομείο, για να τυλιχθεί στη συνέχεια στις φλόγες. Ο επιβάτης είχε πάνω του τον εκρηκτικό μηχανισμό που προκάλεσε το συμβάν και του στοίχισε τη ζωή. Ο οδηγός κατάφερε να βγει εγκαίρως από το όχημα, αλλά τραυματίσθηκε και χρειάστηκε να νοσηλευθεί. Προηγουμένως, είχε κλειδώσει τον επιβάτη μέσα στο αυτοκίνητο, επειδή θεώρησε ύποπτη τη συμπεριφορά του.

«Παρότι δεν έχουμε ακόμη εξακριβώσει τα κίνητρα αυτής της ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις την αντιμετωπίζουμε ως τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Ρας Τζάκσον.  Η επίθεση έγινε την Ημέρα της Μνήμης, κατά την οποία οι Βρετανοί και οι άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας τιμούν τους νεκρούς τους στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το γυναικολογικό νοσοκομείο του Λίβερπουλ βρίσκεται πολύ κοντά στον καθεδρικό ναό της πόλης, όπου την ώρα της έκρηξης βρισκόταν σε εξέλιξη επίσημη εορταστική εκδήλωση. «Δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να θεμελιώσουμε οποιαδήποτε συσχέτιση, αλλά είναι μια γραμμή έρευνας την οποία ακολουθούμε», σημείωσε στις σχετικές δηλώσεις του ο Ρας Τζάκσον.

Χθες το βράδυ, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δράστης της επίθεσης ήταν ο 32χρονος Ιμάντ αλ Σουαλμίν, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα και τα κίνητρά του. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Αλ Σουαλμίν βρισκόταν από καιρό στο «ραντάρ» των διωκτικών αρχών. Νωρίτερα, τέσσερις άνδρες, ηλικίας 20, 21, 26 και 29 ετών, συνελήφθησαν ως πιθανοί συνεργοί στην περιοχή Κένσινγκτον του Λίβερπουλ. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ερευνά τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων, όπως και το όχημα που εξερράγη.

Οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν τέσσερα άτομα, ωστόσο δεν έχουν διευκρινισθεί ακόμη τα κίνητρα του δράστη.

Οι πρώτες χρήσιμες ενδείξεις εντοπίσθηκαν σε δύο διευθύνσεις που ερεύνησαν οι διωκτικές αρχές και στις οποίες πιθανολογείται ότι σύχναζε ο φερόμενος ως δράστης. Εκπρόσωπος της αστυνομίας έκανε λόγο για εντοπισμό «σημαντικών αντικειμένων», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Στη διάρκεια των ερευνών, αστυνομικοί απέκλεισαν και τις δύο κατοικίες, ενώ απομάκρυναν οκτώ οικογένειες από τις οικίες τους λόγω του φόβου ενδεχόμενων εκρήξεων.

Η δήμαρχος του Λίβερπουλ, Τζοάν Αντερσον, εκθείασε τις «ηρωικές προσπάθειες» του οδηγού ταξί Ντέιβιντ Πέρι, χάρη στις οποίες απετράπη μια μεγάλων διαστάσεων τραγωδία στο γυναικολογικό νοσοκομείο.

Για «εκπληκτική διαύγεια και γενναιότητα» του οδηγού έκανε λόγο ο Μπόρις Τζόνσον. Τα μέτρα ασφαλείας στο νοσοκομείο παρέμεναν ιδιαίτερα αυστηρά μέχρι χθες το βράδυ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή