Κρίσιμες συνομιλίες Μπάιντεν – Σι

Κρίσιμες συνομιλίες Μπάιντεν – Σι

Η Ταϊβάν στο κέντρο της πολύωρης τηλεδιάσκεψης των δύο ηγετών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά δήλωση του Τζο Μπάιντεν, ο Σι Τζινπίνγκ είναι ο ξένος ηγέτης με τον οποίο έχει μοιραστεί τις περισσότερες ημέρες και τα περισσότερα μίλια σε συναντήσεις και κοινά ταξίδια, σε Κίνα και Αμερική. Αυτά συνέβησαν, όμως, όταν και οι δύο άνδρες ήταν αντιπρόεδροι των χωρών τους, ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν είχαν αποκτήσει τον συγκρουσιακό χαρακτήρα των τελευταίων ετών. Υστερα από σειρά κλιμακούμενων εντάσεων, η χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ τους δεν αναμενόταν να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα. Και μόνο το γεγονός ότι συγκλήθηκε, θεωρείται πλέον μια κάποια πρόοδος.

Η τρίτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο ηγετών από τη στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία επρόκειτο να ξεκινήσει χθες βράδυ, ώρα Ουάσιγκτον (σήμερα το πρωί, ώρα Πεκίνου), και να διαρκέσει αρκετές ώρες, καλύπτοντας σειρά επίμαχων προβλημάτων. Αν σε κάτι συμφωνούσαν τα ρεπορτάζ των αμερικανικών και των κινεζικών μέσων ενημέρωσης ενόψει της τηλεδιάσκεψης, αυτό ήταν ότι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που θα απασχολούσε τους δύο ηγέτες ήταν εκείνο της Ταϊβάν. 

Να «παίξει σύμφωνα με τους κανόνες» καλεί το Πεκίνο ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ ο Κινέζος ομόλογός του προειδοποιεί για κινδύνους ρήξης.

Οπως δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, ο Τζο Μπάιντεν θα καλούσε την Κίνα «να παίξει με τους κανόνες» ως υπεύθυνη διεθνής δύναμη, αποφεύγοντας οποιαδήποτε σκέψη για στρατιωτική εισβολή στη νήσο. Από την πλευρά της, η αγγλόφωνη εφημερίδα του Πεκίνου Global Times έγραφε στο χθεσινό κύριο άρθρο της ότι το θέμα της Ταϊβάν και η «εθνική ενοποίηση» της Κίνας αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την ηγεσία της.

Στην τηλεδιάσκεψη αναμενόταν επίσης να συζητηθούν τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, της κυβερνοασφάλειας, του ελέγχου των πυρηνικών και των ελλείψεων στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, στα οποία ενδεχομένως υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, συνόψισε το «δόγμα Μπάιντεν» έναντι της Κίνας ως εξής: «Ανταγωνισμός όπου αρμόζει, συνεργασία όπου είναι δυνατόν, εναντίωση όπου επιβάλλεται». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν, εξέφρασε την ελπίδα «να συναντηθούν ΗΠΑ και Κίνα στη μέση του δρόμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή