Φραστικά πυρά ΝΑΤΟ – Ρωσίας για την Ουκρανία

Φραστικά πυρά ΝΑΤΟ – Ρωσίας για την Ουκρανία

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανήλθε στις αιτιάσεις για «ασυνήθιστη συγκέντρωση» ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και ζήτησε από το Κρεμλίνο να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανήλθε στις αιτιάσεις για «ασυνήθιστη συγκέντρωση» ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και ζήτησε από το Κρεμλίνο να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή.

«Γνωρίζουμε ότι η Μόσχα έδειξε στο παρελθόν ότι διαθέτει και τη βούληση και τη δυνατότητα να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας σε συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Κίριλο Μπουντάνοφ, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 114.000 στρατιώτες στα ανατολικά, νότια και βόρεια σύνορα της χώρας του.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε «κινδυνολογία» ανάλογες αιτιάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν. Η Ρωσία επιμένει ότι ουδεμία ξένη χώρα μπορεί να έχει λόγο για τις μετακινήσεις στρατευμάτων στο εσωτερικό των συνόρων της και κατηγορεί, με τη σειρά της, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για προκλητικές κινήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Ανταλλαγή κατηγοριών και για τη δοκιμή ρωσικού αντιδορυφορικού πυραύλου.

Δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούν πως ο Ρώσος ηγέτης ίσως ανησυχεί για το ενδεχόμενο να αναλάβει η ουκρανική κυβέρνηση στρατιωτική δράση εναντίον των ρωσόφωνων αυτονομιστών, οι οποίοι ελέγχουν σημαντικά τμήματα των ανατολικών επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Χθες, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπεν Ουάλας, επισκέφθηκε το Κίεβο, σε μια κίνηση υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Πρόσθετες αντιπαραθέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας προκάλεσε η σκόπιμη καταστροφή απενεργοποιημένου ρωσικού δορυφόρου με εκτόξευση πυραύλου. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε «απερίσκεπτη και ανεύθυνη» τη ρωσική άσκηση, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, υποστήριξε ότι τα θραύσματα του δορυφόρου έθεσαν σε κίνδυνο το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Την εκδοχή αυτή διέψευσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, υπενθυμίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι παρόμοιες ασκήσεις έχουν εκτελέσει στο παρελθόν οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η ρωσική άσκηση δημιούργησε τουλάχιστον 1.500 διαστημικά συντρίμμια, που περιφέρονται γύρω από τη Γη. Εκπρόσωποι της NASA θα επισκεφθούν σήμερα τη Μόσχα για να συζητήσουν το πρόβλημα με τους συναδέλφους τους από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή