Οι παγίδες της εργασίας από το σπίτι

Οι παγίδες της εργασίας από το σπίτι

Πολλές εταιρείες αναρωτιούνται εάν το υβριδικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο κάποιοι εργαζόμενοι απασχολούνται από το σπίτι ενώ άλλοι προσέρχονται στον χώρο εργασίας, είναι αποτελεσματικό.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη άνοιξη, καθώς ο εμβολιασμός εργαζομένων προχωρούσε στις ΗΠΑ, όλα έδειχναν ότι τα γραφεία και οι άλλοι χώροι εργασίας θα γέμιζαν πάλι το φθινόπωρο. Τα αισιόδοξα αυτά σχέδια ήλθε να διαψεύσει η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού.

Παρά τον αυξημένο κίνδυνο, όμως, πολλοί εργαζόμενοι επέλεξαν να επιστρέψουν στα γραφεία τους. Το ποσοστό εργαζομένων σε καθεστώς τηλεργασίας υποχώρησε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας, με μόλις 11% των εργαζομένων να επιλέγει την εργασία από το σπίτι. Στο Μανχάταν, ποσοστό 8% των εργαζομένων γραφείου σε 188 μεγάλες επιχειρήσεις επέστρεψαν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, 54% συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι και 38% επιλέγει «υβριδική» εργασία.

Ελάχιστοι μοιάζουν ικανοποιημένοι με τη μεταβατική αυτή περίοδο. Πολλές εταιρείες αναρωτιούνται πλέον εάν το υβριδικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο κάποιοι εργαζόμενοι απασχολούνται από το σπίτι ενώ άλλοι προσέρχονται κανονικά στον χώρο εργασίας, είναι αποτελεσματικό και παραγωγικό. «Πολλές επιχειρήσεις δεν θα βρουν τη σωστή αναλογία», λέει ο Κρις Χερντ, ειδικός της υβριδικής εργασίας.

Δύσκολο μοντέλο

Δυσχερής αποδεικνύεται για τους υπαλλήλους η εκ περιτροπής εργασία και η μακροχρόνια απομάκρυνση από το γραφείο.

Ο επικεφαλής εργασιακών θεμάτων της εταιρείας LinkedIn, Μπρετ Χάουτοπ, εξηγεί ότι η υβριδική εργασία είναι δυσκολότερη από την αποκλειστικά διά ζώσης ή τη μόνιμη τηλεργασία. Αν το υβριδικό σύστημα χαρακτηρίζεται δυσχερές ακόμη και από την LinkedIn –θεωρούμενη ως «γκουρού» της εργασιακής διασύνδεσης– τι μπορούν να ελπίζουν όλοι οι μη ειδικοί;

«Πάω κάθε μέρα στο γραφείο. Τυχαίνει, όμως, το γραφείο μου να είναι στη σοφίτα του σπιτιού μου», λέει η Μέγκαν Ραϊμπστάιν, υπεύθυνη υβριδικής εργασίας της κτηματομεσιτικής Zillow. Η μετάβαση στην τηλεργασία έκανε πολλούς εργοδότες να αναρωτιούνται τι νόημα έχει η πληρωμή ενοικίων για τα γραφεία τους. Οι ειδικοί εξηγούν, όμως, ότι το καθεστώς αυτό δεν θα κρατήσει για πάντα. Ορισμένοι συμβουλεύουν τους πελάτες τους να είναι σαφείς σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα που δίνουν στους εργαζομένους, εάν δηλαδή προτιμούν την τηλεργασία από τη διά ζώσης παρουσία στον χώρο εργασίας. «Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, οι αιχμάλωτοι που αποδέχθηκαν ότι δεν γνώριζαν πότε –και εάν– θα απελευθερωθούν, ήταν αυτοί που επιβίωσαν στα στρατόπεδα. Οσες επιχειρήσεις αποδεχθούν ότι η μεταβατική –υβριδική– περίοδος θα είναι δύσκολη και το εξηγήσουν στους εργαζομένους, θα ακμάσουν», λέει ο Αντι Σάλιβαν, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Velocity Group.

Σταδιακή επιστροφή

Η επάνοδος των εργαζομένων στους χώρους εργασίας θα γίνει άλλωστε σταδιακά, με τους υπαλλήλους να πρέπει να συμβιβασθούν με την ιδέα της εκ περιτροπής παρουσίας στα γραφεία τους και την αποφυγή –τουλάχιστον για την ώρα– των ομαδικών εκδηλώσεων, όπως ήταν τα χριστουγεννιάτικα πάρτι και οι συγκεντρώσεις με αφορμή γενέθλια ή άλλα ευχάριστα γεγονότα. Οι προϊστάμενοι πρέπει την ίδια ώρα να προετοιμάζουν σταδιακά τους υφισταμένους τους στην επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα, η οποία δεν θα αργήσει να επανέλθει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή