Λιγότερος ύπνος με τον σκύλο στο κρεβάτι

Λιγότερος ύπνος με τον σκύλο στο κρεβάτι

Περίπου οι μισοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων επιτρέπουν στα αγαπημένα τους τετράποδα να μοιράζονται το κρεβάτι τους

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου οι μισοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων επιτρέπουν στα αγαπημένα τους τετράποδα να μοιράζονται το κρεβάτι τους. Αν και τα ζώα μέσα στο σπίτι είναι ευεργετικά για την υγεία και την ευζωία μας, δεν έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες σχετικά με την ωφέλεια που αποκομίζουμε όταν κοιμούνται δίπλα μας. Μια έρευνα, που εκπονήθηκε από την Κλινική Μάγιο, εξέτασε κατά πόσον επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου μας όταν μοιραζόμαστε το υπνοδωμάτιο ή το κρεβάτι μας με τον σκύλο μας. Για να το διαπιστώσουν, οι ερευνητές μέτρησαν τον χρόνο που περνάμε κοιμισμένοι από τη στιγμή που ξαπλώνουμε στο κρεβάτι. Θεωρητικώς, πρέπει να κοιμόμαστε το 85% αυτού του χρόνου. Η μελέτη έδειξε ότι οι περισσότεροι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα παρέμεναν κοιμισμένοι το 83% του χρόνου που περνούσαν στο κρεβάτι όταν το σκυλί κοιμόταν στο υπνοδωμάτιο. Ομως, όταν το τετράποδο βρισκόταν πάνω στο κρεβάτι, ο χρόνος αυτός μειωνόταν στο 80%. Δεν είναι το ιδανικό, αλλά δεν είναι και τραγικό. Η διαφορά συνίσταται σε 14 λεπτά χαμένου ύπνου για όσους μοιράζονται το κρεβάτι με τον σκύλο τους, συγκριτικά με εκείνους που έχουν το ζώο στο υπνοδωμάτιο. Η ποιότητα ύπνου του σκύλου, υπογραμμίζουν οι ερευνητές, δεν επηρεάζεται από το σημείο όπου κοιμάται, αν, δηλαδή, βρίσκεται στο δωμάτιο ή πάνω στο κρεβάτι.

Οσοι μοιράζονται την κλίνη με τον σκύλο τους χάνουν 14 λεπτά από τον εναγκαλισμό με τον Μορφέα, σε σχέση με εκείνους που έχουν το ζώο στο υπνοδωμάτιο.

Η δρ Αλεξάνδρα Χόροβιτς, καθηγήτρια του Κολεγίου Μπάρναρντ και συγγραφέας του βιβλίου «Μέσα στον σκύλο: τι βλέπουν, μυρίζουν και γνωρίζουν οι σκύλοι», επισημαίνει ότι το να μοιράζεστε το κρεβάτι με τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου είναι πρόβλημα μόνον εφόσον διαταράσσει τον ύπνο σας. Η «κακή συνήθεια» δεν επηρεάζει καθόλου τη συμπεριφορά του ζώου – πιθανώς ενισχύει τον δεσμό με το αφεντικό του. Προφανώς, όμως, αν ο ύπνος δυσκολεύει από την παρουσία του ζώου στο κρεβάτι, απλώς πρέπει να αναζητήσετε ένα άλλο σημείο στο σπίτι και να του «στρώσετε» εκεί.

Η έρευνα, βέβαια, δεν κατάφερε να διαπιστώσει πώς επηρεάζεται ο ύπνος μας όταν ο αγαπημένος φίλος εγκαταλείψει την κοινή κλίνη. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, πάντως, παραδέχονται ότι όταν φύγει το σκυλί από δίπλα τους ξυπνούν και το αναζητούν, ενώ κοιμούνται ξανά μόνον αφότου βεβαιωθούν ότι όλα βαίνουν καλώς. Αλλωστε, όπως ομολογούν, ακόμη και όταν η παρουσία του ζώου δεν είναι πάντα ευχάριστη ή άνετη, είναι καθησυχαστική και πολλοί δεν θα την άλλαζαν με τίποτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή