Καθώς ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου οδεύει προς το τέλος του, δίνοντας θέση στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, πολλές χώρες αναθεωρούν τα μέτρα που έχουν λάβει για την καταπολέμηση της πανδημίας, η οποία σε αρκετά μέρη παγκοσμίως είναι ξανά σε έξαρση. Τα περισσότερα από τα νέα μέτρα που λαμβάνονται αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες, με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού, και την απόδοση περαιτέρω κινήτρων εμβολιασμού. «Ο στόχος μου είναι πολύ ξεκάθαρος: να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Την Κυριακή ανακοίνωσε το lockdown των ανεμβολίαστων της χώρας –όπου 63% των πολιτών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους– οι οποίοι μπορούν να πάνε στη δουλειά ή στο σούπερ μάρκετ με αρνητικό τεστ, αλλά είναι πλήρως αποκλεισμένοι από εστιατόρια, εκτός άλλων χώρων. Το lockdown δεν ισχύει για όσους έχουν ολοκληρώσει την 1η δόση και έχουν αρνητικό PCR.
Μετά την Αυστρία, το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, η Σιγκαπούρη και η Αίγυπτος αυστηροποίησαν το καθεστώς για τους ανεμβολίαστους.
Το ομοσπονδιακό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το Βερολίνο, έγινε αυτή την εβδομάδα το πρώτο στη Γερμανία που απέκλεισε τους ανεμβολίαστους πολίτες που δεν έχουν νοσήσει, από καφέ, εστιατόρια και μουσεία, εκτός άλλων δημόσιων χώρων, ασχέτως εάν έχουν αρνητικό τεστ ή όχι. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε πως από τις 8 Δεκεμβρίου θα σταματήσει να καλύπτει τα ιατρικά έξοδα όσων ασθενών με κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστοι από επιλογή. Ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα, η Αίγυπτος απέκλεισε ανεμβολίαστους αξιωματούχους και φοιτητές από γραφεία της κυβέρνησης και πανεπιστήμια αντιστοίχως, αναγκάζοντάς τους να κάνουν PCR τεστ κάθε τρεις ημέρες για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Παρ’ όλα αυτά, δεν αφορούν τα καινούργια μέτρα σε όλες τις χώρες ανεμβολίαστους. Η Ολλανδία προχώρησε το Σάββατο σε μερικό lockdown ελάχιστης διάρκειας τριών εβδομάδων, σύμφωνα με το οποίο τα μπαρ και τα εστιατόρια, εκτός άλλων, κλείνουν για όλους στις 8 μ.μ., και υπηρεσίες όπως μαγαζιά και κομμωτήρια, στις 6 μ.μ., ενώ οι συναθροίσεις στο σπίτι περιορίζονται σε 4 καλεσμένους. Η Δανία, όπου για δύο μήνες δεν υπήρχαν καθόλου μέτρα, εισήγαγε το μέτρο του COVID pass, σύμφωνα με το οποίο χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή αρνητικό τεστ των τελευταίων 72 ωρών για να εισέλθουν οι πολίτες σε καφέ ή εστιατόρια. Οσον αφορά τους ανεμβολίαστους τουρίστες, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναθεωρήσει τα μέτρα τους. Για να επισκεφτεί τη Γαλλία κάποιος μη εμβολιασμένος από την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Τσεχία, την Αυστρία και την Ουγγαρία, θα πρέπει να έχει αρνητικό PCR τεστ των τελευταίων 24 ωρών, και όχι 72 όπως ίσχυε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.