Κορωνοϊός: Εφιάλτης δίχως τέλος στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Εφιάλτης δίχως τέλος στην Ευρώπη

Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα της πανδημίας στον ευρωπαϊκό ουρανό, με τη Γηραιά Ηπειρο να βιώνει τις τελευταίες εβδομάδες ένα ακόμη ανελέητο κύμα λοιμώξεων που δεν δείχνει τάσεις υποχώρησης.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα της πανδημίας στον ευρωπαϊκό ουρανό, με τη Γηραιά Ηπειρο να βιώνει τις τελευταίες εβδομάδες ένα ακόμη ανελέητο κύμα λοιμώξεων που δεν δείχνει τάσεις υποχώρησης. Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συγκέντρωση Γερμανών δημάρχων, τόνισε ότι η κατάσταση στη χώρα είναι δραματική, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επίσπευση του προγράμματος χορήγησης αναμνηστικών δόσεων και την ενίσχυση των προσπαθειών πειθούς στους σκεπτικιστές. «Δεν είναι αργά για να κάνετε την πρώτη δόση», τόνισε. «Οποιος εμβολιάζεται προστατεύει την υγεία του και τους γύρω του. Μόνον έτσι είναι δυνατόν να ξεπεράσουμε την πανδημία». Επίσης, απευθυνόμενη στους ηγέτες των 16 ομόσπονδων κρατιδίων –οι οποίοι θα συσκεφθούν σήμερα– ζήτησε την εισαγωγή ενός συστήματος αυτόματης επιβολής περιοριστικών μέτρων, που θα πυροδοτείται από την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Χθες, στη Γερμανία καταγράφηκαν 52.826 νέα κρούσματα, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων λοιμώξεων της εβδομάδας είναι ο υψηλότερος από την αρχή της πανδημίας. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, απηύθυνε έκκληση προς τους γιατρούς να μην είναι «τόσο αυστηροί» στην τήρηση του εξαμήνου μεταξύ δεύτερης και αναμνηστικής δόσης.

Μέτρα σε Τσεχία, Βέλγιο

Υπό την πίεση των χιλιάδων νέων κρουσμάτων, η κυβέρνηση της Τσεχίας θα εισαγάγει, από τη Δευτέρα, νέο πλαίσιο περιορισμών που θα αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους. Οσοι δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε δημόσιες εκδηλώσεις και θα χάνουν την πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες. Eπιστροφή στην υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους άνω των 10 ετών σε κλειστούς χώρους και υποχρεωτική τηλεργασία, τουλάχιστον, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, αποφάσισε χθες η βελγική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο, εξαγγέλλοντας τα νέα μέτρα, τόνισε ότι «ο συναγερμός χτυπάει κόκκινο».

Γηραιά Ηπειρος, η μοναδική γεωγρα-φική περιφέρεια όπου η θνητότητα λόγω COVID-19 εμφανίζει αυξητική τάση.

Από το μέτωπο των εμβολιασμών ενθαρρυντικά είναι τα νέα από τη Γερμανία, όπου τα εμβολιαστικά κέντρα κατακλύζονται από πολίτες που φοβούνται τη λοίμωξη, αλλά και τους νέους περιορισμούς. Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι χθες έγιναν 436.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 300.000 αναμνηστικές δόσεις. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό της τελευταίας τριμηνίας. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφαν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι «η ενίσχυση των εμβολιασμών δείχνει ότι οι πολίτες έλαβαν το μήνυμα», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι ακόμη και έτσι η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή.

Αύξηση των εμβολιασμών καταγράφεται και στην Αυστρία, που επέβαλε από την αρχή της εβδομάδας «lockdown για ανεμβολίαστους». Για πρώτη φορά, ωστόσο, από την αρχή της πανδημίας χθες, τα ημερήσια κρούσματα στην Αυστρία ξεπέρασαν τις 14.000 (14.416). Χειρότερη είναι η επιδημιολογική εικόνα στην Ανω Αυστρία και στο Σάλτσμπουργκ, με τα νοσοκομεία να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις.              

Στη δίνη της COVID βρίσκεται και η Ουγγαρία με αριθμό-ρεκόρ νέων λοιμώξεων τις τελευταίες 24 ώρες, που ξεπερνούν τις 10.000. Οι υγειονομικοί της χώρας προειδοποίησαν ότι πλησιάζουν τα «Χριστούγεννα της θλίψης», απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να επιβάλει νέα περιοριστικά μέτρα.

Τέλος, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ευρώπη αυξήθηκαν 5%, την περασμένη εβδομάδα, καθιστώντας τη Γηραιά Ηπειρο τη μοναδική γεωγραφική περιφέρεια όπου η θνητότητα εμφανίζει αυξητική τάση. Παγκοσμίως, την ίδια χρονική περίοδο, τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν 6%, αλλά από τα 3,3 εκατ. νέες λοιμώξεις τα 2,1 εκατ. αφορούν χώρες της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή