Μέρκελ: Σχέδια για γραφείο «σκιώδους καγκελαρίου»

Μέρκελ: Σχέδια για γραφείο «σκιώδους καγκελαρίου»

Η Αγκελα Μέρκελ ζητεί εννέα συνεργάτες για τη μετά την καγκελαρία εποχή

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle προ δεκαπενθημέρου, η Αγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία δεν θα μετατραπεί σε «διαμεσολαβήτρια» για την επίλυση προβλημάτων, αλλά θα βρει τον χρόνο να διαβάσει και να κοιμηθεί. Oμως, το αίτημά της για τη στελέχωση του γραφείου που θα διατηρεί από εδώ και στο εξής διηγείται μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Η απερχόμενη καγκελάριος έχει ζητήσει γραφείο με εννέα συνεργάτες, διπλάσιους από αυτούς που προβλέπει ο κανονισμός. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, δύο από τους συνεργάτες (διευθυντής / διευθύντρια γραφείου και εκπρόσωπος Τύπου) θα αμείβονται με 10.412 ευρώ έκαστος. Η Μέρκελ έχει ζητήσει επίσης τέσσερις θέσεις επιστημονικών συνεργατών, μία θέση γραμματέως και δύο θέσεις οδηγών.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, δεν υπάρχει άλλος τρόπος κάλυψης των αναγκών. Οι θέσεις θα χρηματοδοτηθούν από την κατάργηση κενών θέσεων εργασίας στο υπουργείο Αμυνας.

Συζητήσεις γύρω από το πόσους συνεργάτες δικαιούνται οι απερχόμενοι καγκελάριοι έχουν γίνει και στο παρελθόν στη Γερμανία, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει αναφερθεί επικριτικά στην αξίωση για «πλήρη κάλυψη εξόδων διά βίου».

Σκληρή κριτική

Μάλιστα, στον προϋπολογισμό του 2019 περιλαμβανόταν διάταξη για μείωση του προσωπικού του γραφείου των πρώην καγκελαρίων. Η σχετική διάταξη είχε εισαχθεί με πρωτοβουλία των Χριστιανοδημοκρατών –δηλαδή του κόμματος της απερχόμενης καγκελαρίου–, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων. Με βάση τη διάταξη αυτή, οι πρώην καγκελάριοι δικαιούνται ένα διευθυντή γραφείου, δύο επιστημονικούς συνεργάτες, ένα γραμματέα και έναν οδηγό, ενώ η μία από τις δύο θέσεις συνεργάτη καταργείται μετά την παρέλευση πενταετίας.

«Η ολιγαρκής Αγκελα Μέρκελ· αυτή η εικόνα αποτελεί παρελθόν», σχολίασε η υπεύθυνη προϋπολογισμού του κόμματος της Αριστεράς, Γκεζίνε Λετς. «Η πλούσια στελέχωση του μελλοντικού της γραφείου δίνει την εντύπωση ότι θέλει να παίξει ρόλο σκιώδους καγκελαρίου. Φαίνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς της χρωστάει πολλά, αλλιώς δεν εξηγείται τέτοια στελέχωση», κατέληξε η Λετς.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή