Interpol: Τριγμοί στην κούρσα για την ηγεσία της

Interpol: Τριγμοί στην κούρσα για την ηγεσία της

Μεγάλο φαβορί για την ανάληψη της διεύθυνσης της διεθνούς αστυνομικής υπηρεσίας Interpol θεωρείται ο αμφιλεγόμενος στρατηγός Αχμεντ Νάσερ αλ Ραΐσι, τον οποίο αναμένεται να εγκρίνει στο τέλος του μήνα η γενική συνέλευση της υπηρεσίας.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΥΩΝ. Μεγάλο φαβορί για την ανάληψη της διεύθυνσης της διεθνούς αστυνομικής υπηρεσίας Interpol θεωρείται ο αμφιλεγόμενος στρατηγός Αχμεντ Νάσερ αλ Ραΐσι –ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών των Εμιράτων– τον οποίο αναμένεται να εγκρίνει στο τέλος του μήνα η γενική συνέλευση της υπηρεσίας.

Ο στρατηγός έχει αντιμετωπίσει δίωξη στη Γαλλία για βασανιστήρια αντιφρονούντων. Τον Ιούνιο, Γάλλος δικηγόρος είχε καταθέσει μήνυση στην εισαγγελία του Παρισιού και για λογαριασμό της οργάνωσης υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων GCHR. Η μηνυτήρια αναφορά κατηγορεί τον Ραΐσι για ενεργό συμμετοχή στην κράτηση του ποιητή και ακτιβιστή Αχμεντ Μανσούρ, ο οποίος συνελήφθη το 2017. Ο Μανσούρ καταδικάσθηκε σε δεκαετή κάθειρξη για «προσβολή της φήμης του κράτους». Οι συνθήκες κράτησης του Μανσούρ χαρακτηρίζονται «μεσαιωνικές» από την οργάνωση, με τον καταδικασθέντα να κρατείται σε κελί 4 τετραγωνικών μέτρων, στερούμενος επισκέψεων.

Το φαβορί, ο στρατηγός Ραΐσι από τα Εμιράτα, κατηγορείται για βασανιστήρια αντιφρονούντων.

Μήνυση κατά του Ραΐσι έχει κατατεθεί και στη Βρετανία, για τη σύλληψη, την κράτηση και τον βασανισμό του πανεπιστημιακού Μάθιου Χέτζες, τον Νοέμβριο του 2018. Ο Χέτζες περιέγραψε πως κρατήθηκε παράνομα, ότι του χορηγήθηκαν διά της βίας υπνωτικά φάρμακα και ότι υπέγραψε ομολογία για «κατασκοπεία». Ο Βρετανός πανεπιστημιακός καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη, για να απελευθερωθεί μία εβδομάδα μετά την καταδίκη του και να απελαθεί. Το καθεστώς του Αμπου Ντάμπι επιθυμεί διακαώς να αναλάβει την ηγεσία της Interpol, χρηματοδοτώντας πλουσιοπάροχα τον προϋπολογισμό της αστυνομικής υπηρεσίας, μέσω ιδρύματος με έδρα την Ελβετία. Τα Εμιράτα έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα παρακολουθήσεων τηλεφώνων του εμίρη του Κατάρ, ορκισμένου εχθρού της ηγεσίας των Εμιράτων. Το Αμπου Ντάμπι είναι ένα από τα κράτη που αξιοποίησαν συστηματικά το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus, που επιτρέπει την καταγραφή δεδομένων και επικοινωνιών των έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή