ΗΠΑ: Με fake news η εκλογική νίκη στη Βιρτζίνια

ΗΠΑ: Με fake news η εκλογική νίκη στη Βιρτζίνια

Εκτεταμένο δίκτυο ιστοσελίδων που φιλοξενούν ειδήσεις με αναληθές και παραπλανητικό περιεχόμενο (fake news) χρησιμοποιούν συντηρητικοί κύκλοι στις ΗΠΑ, προκειμένου να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη σε πολιτειακές εκλογικές αναμετρήσεις.

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεταμένο δίκτυο ιστοσελίδων που φιλοξενούν ειδήσεις με αναληθές και παραπλανητικό περιεχόμενο (fake news) χρησιμοποιούν συντηρητικοί κύκλοι στις ΗΠΑ, προκειμένου να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη σε πολιτειακές εκλογικές αναμετρήσεις. Ετσι δημοσιεύουν χιλιάδες άρθρα, με συντηρητικό περιεχόμενο, για πολιτικώς «καυτά» θέματα, τα οποία, ωστόσο, καταλήγουν σε διαστρεβλωτικά ή λανθασμένα συμπεράσματα.

Κύκλοι των Ρεπουμπλικανών βρίσκονται πίσω από δίκτυο ιστοσελίδων με δημοσιεύσεις αναληθούς περιεχομένου.

Αυτό είναι το πόρισμα έρευνας της διαδικτυακής έκδοσης «Popular Information» του δημοσιογράφου Τζουντ Λέγκαμ. Η έρευνα απέδειξε ότι στην πολιτεία της Βιρτζίνια, 28 τέτοιες ιστοσελίδες, που εμφανίζονταν ως «τοπικά ειδησεογραφικά δίκτυα» και ανήκαν στην ίδια εταιρεία, δημοσίευσαν περισσότερα από 5.000 άρθρα για τη φυλετική θεωρία στα σχολεία. Μέσω του συγκεκριμένου μαθήματος εξετάζεται πώς ο ρατσισμός επιδρά στην αμερικανική νομοθεσία και κοινωνία. Παρότι δεν διδάσκεται στα πολιτειακά σχολεία, υπήρξε σημείο κομματικής πόλωσης και επηρέασε την έκβαση στην κάλπη. Οι εν λόγω ιστοσελίδες αναπαρήγαγαν –τη στιγμή που η πολιτεία βρισκόταν στον δρόμο προς τις κάλπες για την εκλογή κυβερνήτη– αποκλειστικά τη ρεπουμπλικανική διαστρεβλωμένη άποψη ότι δήθεν τέτοια μαθήματα θα μονοπωλήσουν το σχολικό πρόγραμμα.

Ο εκλογικός θρίαμβος του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, Γκλεν Γιάνγκιν, αποδίδεται στην εκμετάλλευση των ανησυχιών για τη διδασκαλία της φυλετικής θεωρίας και τη δέσμευση απαγόρευσής της.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι εταιρείες που διαχειρίζονται αυτές τις ιστοσελίδες χρηματοδοτούνται με εκατομμύρια δολάρια από πολιτικές εκστρατείες των Ρεπουμπλικανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή