Διάστημα: H πρώτη Αφροαμερικανή αστροναύτης στον ΔΔΣ

Διάστημα: H πρώτη Αφροαμερικανή αστροναύτης στον ΔΔΣ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΕΪΠ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ. Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ), η αστροναύτης της NASA Τζέσικα Ουάτκινς είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη Αφροαμερικανή που θα ενταχθεί στο πλήρωμά του για μακροπρόθεσμη αποστολή. Η NASA ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η δρ Ουάτκινς, γεωλόγος από το Κολοράντο, θα υπηρετήσει ως ειδικός στην αποστολή στην επόμενη πτήση αστροναυτών της ιδιωτικής εταιρείας πυραύλων του Ελον Μασκ, SpaceX, στον ΔΔΣ. Θα συμμετάσχει μαζί με δύο άλλους αστροναύτες της NASA και έναν Ιταλό αστροναύτη σε εξάμηνη αποστολή στο εργαστήριο του διαστημικού σταθμού τον Απρίλιο.

Μόνο επτά από τους 249 που έχουν επιβιβαστεί στον ΔΔΣ ήταν έγχρωμοι. Το 1983, ο Γκάιον Μπλούφορντ έγινε ο πρώτος Αφροαμερι- κανός που ταξίδεψε στο Διάστημα.

Η δρ Γουάτκινς είπε ότι ήλπιζε πως η επίσκεψή της στον ΔΔΣ θα αποτελέσει παράδειγμα για τα παιδιά της αφροαμερικανικής κοινότητας και «ιδιαίτερα τα νεαρά κορίτσια, ώστε να πεισθούν ότι μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία και να επιτύχουν κάθε στόχο τους». Μόνο επτά από τα 249 άτομα που έχουν επιβιβαστεί στον ΔΔΣ ήταν μαύροι. Το 1983, ο Γκάιον Μπλούφορντ έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που ταξίδεψε στο Διάστημα, ενώ η Μέι Τζέμισον ήταν η πρώτη Αφροαμερικανή που έκανε το 1992 το ίδιο ταξίδι. Ο πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού και πιλότος δοκιμών που εντάχθηκε στο σώμα αστροναυτών της NASA το 2013, Βίκτορ Γκλόβερ, έγινε το πρώτο αφροαμερικανό μέλος πληρώματος σε τακτική αποστολή μεγάλης διάρκειας στον σταθμό, το 2020. Οι έξι Αφροαμερικανοί αστροναύτες που επισκέφθηκαν τον σταθμό πριν από τον Γκλόβερ ήταν μέλη πληρωμάτων διαστημικών λεωφορείων που έμειναν στον χώρο περίπου 12 ημέρες.

Η δρ Ουάτκινς ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και απέκτησε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, δημοσιεύοντας μελέτη για τις κατολισθήσεις στον Αρη και στη Γη. Εχει εργαστεί στη NASA, σε επιστημονικά έργα, όπως η αποστολή του εξερευνητικού οχήματος Mars Curiosity στον Αρη, και εντάχθηκε στο σώμα των αστροναυτών του οργανισμού το 2017. Πέρυσι ήταν μεταξύ των 18 αστροναυτών που επελέγησαν για το πρόγραμμα Artemis, μια προσπάθεια αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επιστροφή ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας και του πρώτου έγχρωμου άνδρα, στη Σελήνη το 2025.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή