Ισραήλ: Ο οικιακός βοηθός του υπουργού Άμυνας κατηγορείται για κατασκοπεία

Ισραήλ: Ο οικιακός βοηθός του υπουργού Άμυνας κατηγορείται για κατασκοπεία

Για κατασκοπεία υπέρ μιας ομάδας χάκερ που συνδέονται με το Ιράν κατηγορείται ο οικιακός βοηθός του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Για κατασκοπεία υπέρ μιας ομάδας χάκερ που συνδέονται με το Ιράν -υπ΄ αριθμόν ένα εχθρό του Ισραήλ και από το οποίο προέρχονται οι πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Ισραήλ- κατηγορείται ο οικιακός βοηθός του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς.

Σε σύντομη ανακοίνωση, η Σιν Μπετ, η υπηρεσία πληροφοριών και εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, ανέφερε ότι συνέλαβε και ανέκρινε τον Όμρι Γκόρεν Γκοροτσόφσκι, 37 ετών, οικιακό βοηθό του Μπένι Γκαντς, πρώην αρχηγού του επιτελείου στρατού και σήμερα επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας, για επαφές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με «οντότητα η οποία συνδέεται με το Ιράν» και στην οποία πρότεινε τη βοήθειά του με δεδομένη την πρόσβασή του στην κατοικία του υπουργού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο δικαστήριο της Λοντ, μια πόλη του κεντρικού Ισραήλ όπου ζει ο Γκοροτσόφσκι, ο τελευταίος είχε χρησιμοποιήσει πλαστό όνομα και είχε έρθει σε επαφή με χάκερ της ομάδας Black Shadow μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram περίπου στις 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να τους προτείνει πληροφορίες για την κατοικία του Μπένι Γκαντς.

Προκειμένου να αποδείξει τη σοβαρότητα της πρότασής του, ο Γκοροτσόφσκι είχε φωτογραφήσει διάφορα στοιχεία στην κατοικία του υπουργού, μεταξύ των οποίων οικογενειακές φωτογραφίες, μία απόδειξη πληρωμής δημοτικών φόρων και στρατιωτικά υπομνήματα από την εποχή που ο Γκαντς ήταν επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, διευκρινίζεται στον φάκελο της υπόθεσης.

Ο οικιακός βοηθός «απείλησε την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ» υπογραμμίζει το κατηγορητήριο, με τη Σιν Μπετ να διαβεβαιώνει πως εντέλει δεν είχε πρόσβαση σε κανένα απόρρητο έγγραφο και άρα καμία απόρρητη πληροφορία δεν διαβιβάστηκε στους χάκερ.

Η ομάδα χάκερ Black Shadow βρέθηκε στην επικαιρότητα μεταξύ 31ης Οκτωβρίου και 2ας Νοεμβρίου μετά την υποκλοπή, και στη συνέχεια τη μετάδοση, δεδομένων ενός ισραηλινού ιστότοπου συναντήσεων ΛΟΑΤΚΙ στο πλαίσιο κυβερνοεπίθεσης. Το Ιράν, από την πλευρά του, κατηγόρησε στα τέλη Οκτωβρίου τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ για κυβερνοεπίθεση που διατάραξε το σύστημα διανομής καυσίμων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr