Γαλλία: Θερμή υποδοχή στον Λούλα

Γαλλία: Θερμή υποδοχή στον Λούλα

Τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα περισσότερο γνωστό ως Λούλα, δεξιώθηκε την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα περισσότερο γνωστό ως Λούλα, δεξιώθηκε την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο χαρισματικός ηγέτης της βραζιλιάνικης Αριστεράς έγινε δεκτός στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους, με άγημα απόδοσης τιμών και τον Γάλλο πρόεδρο να κατεβαίνει τα επτά σκαλιά στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου για να υποδεχθεί τον επισκέπτη του. Παρότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένο να έχει διάρκεια μισής ώρας, οι δύο πολιτικοί συνομίλησαν για περισσότερο από μία ώρα για το κλίμα, τη λεκάνη του Αμαζονίου, τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την παγκοσμιοποίηση. «Ημουν σίγουρος ότι ο Λούλα θα είχε καλή υποδοχή, αλλά δεν περίμενα τέτοιο ενθουσιασμό από τη γαλλική πλευρά. Ο Μακρόν έχει συνειδητοποιήσει τη σημασία της Βραζιλίας και του Λούλα», είπε μέλος της βραζιλιάνικης αντιπροσωπείας.

Κοινά συμφέροντα

Οι δύο πολιτικοί, που συναντήθηκαν για πρώτη φορά την Τετάρτη, δεν έχουν ωστόσο τίποτα κοινό. Ο 76χρονος «γερόλυκος» της συνδικαλιστικής Αριστεράς και πρώην εργάτης χαλυβουργίας φάνηκε όμως να συνεννοείται άριστα με τον 43χρονο φιλελεύθερο πρώην τραπεζίτη. Οι δύο άνδρες έχουν, ωστόσο, κοινά συμφέροντα, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Le Monde. «Λούλα και Μακρόν θα είναι σίγουρα υποψήφιοι το 2022 για να αντιμετωπίσουν την τοπική εκδοχή της λαϊκιστικής Ακροδεξιάς: τον Μπολσονάρο στη Βραζιλία και τους Ερίκ Ζεμούρ ή Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Οταν εμφανίζονται μαζί, δείχνουν ότι είναι σύμμαχοι σε κοινό ιδεολογικό αγώνα για τη δημοκρατία», λέει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Χουσεΐν Καλούτ.

Η συνάντηση με τον Λούλα έδωσε επίσης την αφορμή στον Εμανουέλ Μακρόν να καταφέρει χτύπημα στον Μπολσονάρο. Ο Γάλλος πρόεδρος ουδέποτε «χώνεψε» τις ειρωνείες και τις προσβολές που εξαπέλυσε το 2019 ο Μπολσονάρο εναντίον του προέδρου και της συζύγου του, με αφορμή τη διπλωματική κρίση που είχαν προκαλέσει οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο τη χρονιά εκείνη. Ο Μακρόν είχε φθάσει στο σημείο να ευχηθεί στον λαό της Βραζιλίας «να αποκτήσει σύντομα έναν πρόεδρο ο οποίος στέκεται στο ύψος των περιστάσεων».

Ο Μακρόν ουδέποτε συγχώρεσε τις προσβολές του Μπολσονάρο εναντίον του προ- σώπου του και κατά της συζύγου του.

Παρά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Βραζιλίας, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών παραμένουν παγερές. Η θερμή υποδοχή του Λούλα στο Μέγαρο των Ηλυσίων ήταν επόμενο να προκαλέσει την οργή των οπαδών του Μπολσονάρο. «Ο γαλλικός λαός είναι ώριμος και δεν θα αισθανθεί ότι εκπροσωπείται επαρκώς από έναν πρόεδρο ο οποίος συναντάται με έναν πρώην κατάδικο με εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς», είπε η βουλευτής Κάρλα Ζαμπέλι, μέλος του κόμματος του Βραζιλιάνου προέδρου.

Ο δρόμος του Λούλα προς την προεδρία μοιάζει, όμως, δεδομένος. Παρ’ όλα αυτά, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος επιμένει να διατηρεί χαμηλό προφίλ. «Πραγματοποιώ την περιοδεία αυτή για τη Βραζιλία και όχι για να εξασφαλίσω κάποιο στήριγμα. Αυτό που επιδιώκω είναι να δείξω ότι η Βραζιλία είναι μια πολύ καλύτερη χώρα από ό,τι μας δείχνει ο Μπολσονάρο», είπε ο πρώην πρόεδρος.

Σε Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες και Μαδρίτη, ο Λούλα υιοθέτησε τον ρόλο του ηγέτη διεθνούς εμβέλειας, πρεσβεύοντας την αρμονία μεταξύ κρατών. «Το μέλλον της ανθρωπότητας πρέπει να οικοδομηθεί πάνω στον διάλογο και στην ειρήνη και όχι πάνω στον αυταρχισμό και στη βία», είπε ο Λούλα σε ομιλία ενώπιον φοιτητών της σχολής πολιτικών επιστημών Science Po στο Παρίσι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή