Μπόρις Τζόνσον: Η διαφθορά στο επίκεντρο

Μπόρις Τζόνσον: Η διαφθορά στο επίκεντρο

Απαγόρευση της εργασίας Βρετανών βουλευτών ως πολιτικών συμβούλων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εν μέσω οργής για τη διαφθορά στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι κακώς προσπάθησε να προστατεύσει τον βουλευτή Οουεν Πάτερσον από τις κυρώσεις που του είχε επιβάλει η επιτροπή δεοντολογίας. Εξαιτίας του σκανδάλου Πάτερσον, η βρετανική Βουλή ψήφισε το βράδυ της Τετάρτης την απαγόρευση της εργασίας βουλευτών ως πολιτικών συμβούλων, παράλληλη απασχόληση που ισοδυναμεί με νομιμοποιημένη διαφθορά.

Το Εργατικό Κόμμα

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα κατήγγειλε το μέτρο που ψηφίστηκε ως ανεπαρκές, επισημαίνοντας ότι δεν κλείνει τελείως την πόρτα στο λόμπινγκ από την πλευρά βουλευτών και ότι δεν συνοδεύεται από αυστηρό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. «Αν μετανιώνω γι’ αυτή την απόφαση (της εντολής προς τη Βουλή να προστατεύσει τον Πάτερσον); Φυσικά και μετανιώνω», είπε ο Μπόρις Τζόνσον σε μια σπάνια παραδοχή σφάλματος, ένδειξη του πόσο βαθιά έθιξε το Συντηρητικό Κόμμα η αποκάλυψη της διαφθοράς.

Ο Πάτερσον είχε λάβει 100.000 στερλίνες από δύο εταιρείες, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπούσε. Η επιτροπή δεοντολογίας του επέβαλε στέρηση της βουλευτικής ιδιότητας για έναν μήνα, ενώ ο Τζόνσον έδωσε οδηγία στους βουλευτές του να καταψηφίσουν την ποινή του Πάτερσον, υποσχόμενος γενικόλογες «αλλαγές στους κανονισμούς». Μετά τον σάλο που προκλήθηκε ο Πάτερσον παραιτήθηκε.

Αφορμή για το ψήφισμα της βρετανικής Βουλής το σκάνδαλο του Οουεν Πάτερσον, του κόμματος των Συντηρητικών.

Ο Τζέφρι Κοξ

Δεν ήταν όμως ο μοναδικός. Ο Τζέφρι Κοξ, έτερος βουλευτής των Συντηρητικών, απέκτησε πέρυσι εισόδημα 400.000 στερλινών από την άσκηση του επαγγέλματος του δικηγόρου, παράλληλα με τη θητεία του στη Βουλή.

Η υπόθεση συνέπεσε με κάμψη των ποσοστών των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις, ενώ οι κακοί χειρισμοί χρεώνονται στον Μπόρις Τζόνσον προσωπικά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, πριν από την ψηφοφορία της Τετάρτης, συντηρητικοί βουλευτές που βρέθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ επεφύλαξαν ψυχρή αντιμετώπιση στον Τζόνσον, ο οποίος ζήτησε κατ’ επανάληψιν συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση.

«Μόλις προ ολίγων εβδομάδων θα ήταν αδιανόητο να γράψει, ποιος, ο Μπόρις Τζόνσον επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής για να τον παρακαλεί για αυστηρότερους κανόνες ως προς τη συμπληρωματική απασχόληση των βουλευτών», σημείωσε η εφημερίδα Independent. «Κι όμως αυτό συνέβη. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, να ενημερωθεί ο κώδικας δεοντολογίας των βουλευτών, οι βουλευτές που προκρίνουν τα συμφέροντά τους αντί των συμφερόντων των ψηφοφόρων τους πρέπει να τιμωρούνται και το λόμπινγκ πρέπει να απαγορευθεί». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο λόγος που προχώρησε ο πρωθυπουργός σε αυτές τις κινήσεις ήταν για να αποτρέψει την ψήφιση των πιο αυστηρών μέτρων που πρότειναν οι Εργατικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή