Κυρώσεις των ΗΠΑ στη Νικαράγουα

Κυρώσεις των ΗΠΑ στη Νικαράγουα

Στη μαύρη λίστα των χωρών που παραβιάζουν την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας συμπεριέλαβαν οι ΗΠΑ τη Νικαράγουα, σε μια ακόμη προσπάθεια άσκησης πίεσης στην αριστερή κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγα, τον οποίο κατηγορούν για νοθεία στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μαύρη λίστα των χωρών που παραβιάζουν την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας συμπεριέλαβαν οι ΗΠΑ τη Νικαράγουα, σε μια ακόμη προσπάθεια άσκησης πίεσης στην αριστερή κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγα, τον οποίο κατηγορούν για νοθεία στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, περιέλαβε δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων την Κίνα και τη Ρωσία, στον κατάλογο των χωρών που προκαλούν «ιδιαίτερη ανησυχία» για παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών, ενώ η Κούβα και η Νικαράγουα κατατάσσονται στις χώρες για τις οποίες χρειάζεται «αυξημένη επαγρύπνηση».

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί την κυβέρνηση Ορτέγα για εκλογική νοθεία και παραβίαση των πολιτικών και θρησκευτικών ελευθεριών.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός ηγέτης είχε ανακοινώσει απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για τον Ορτέγα και τη σύζυγό του, Ροσάριο Μουρίγιο, αντιπρόεδρο της Νικαράγουας. Το ίδιο μέτρο επιβλήθηκε σε σειρά κρατικών αξιωματούχων, στους οποίους ο Λευκός Οίκος αποδίδει ευθύνες για την «παρωδία εκλογών», όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, που ανέδειξε για τέταρτη φορά τον παλαιό ηγέτη των Σαντινίστας πρόεδρο της χώρας.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μπράιαν Νίκολς, δήλωσε στο Κογκρέσο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδιώξει να κλείσει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της Νικαράγουας από διεθνείς οργανισμούς. Την επανεκλογή του Ορτέγα αμφισβήτησε και η Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), με απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της (Κούβα και Βενεζουέλα την καταψήφισαν, ενώ Μεξικό, Βολιβία και άλλες χώρες απείχαν). Απαντώντας σε αυτή την εξέλιξη, το κοινοβούλιο της Νικαράγουας ψήφισε νόμο που αποδοκιμάζει το καταστατικό της ΟΑΚ, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή έξοδο της χώρας από τον οργανισμό. Ιστοσελίδες, φιλικές προς τον Ορτέγα, καταγγέλλουν ότι το Facebook, το Twitter και το Instagram μπλοκάρισαν τους λογαριασμούς χιλιάδων οπαδών του, πειθαρχώντας σε κελεύσματα της Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή