Πολιτιστικός πόλεμος στην Αμερική

Πολιτιστικός πόλεμος στην Αμερική

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης το φυλετικό ζήτημα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Μέχρι πρόσφατα, ελάχιστοι Αμερικανοί έξω από την περίμετρο των πανεπιστημιουπόλεων είχαν ακούσει για την Κριτική Φυλετική Θεωρία (Critical Race Theory), κλάδο των κοινωνικών επιστημών που αναλύει τον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις ως φαινόμενα βαθιά ριζωμένα στους θεσμούς, στην κουλτούρα και στην ιστορία των ΗΠΑ. Το παλιρροϊκό κύμα διαδηλώσεων με αφορμή τη δολοφονία άοπλων μαύρων από λευκούς αστυνομικούς την τελευταία χρονιά της προεδρίας Τραμπ χάρισε αρκετή δημοσιότητα στο εν λόγω ρεύμα, με τους Δημοκρατικούς να πρωτοστατούν στις προσπάθειες καταπολέμησης του ρατσισμού μέσα από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Εδώ και λίγους μήνες, όμως, το ιδεολογικό εκκρεμές στις ΗΠΑ έχει αλλάξει φορά, με τους Ρεπουμπλικανούς να περνούν στην αντεπίθεση. «Το πρώτο πράγμα που θα κάνω εάν εκλεγώ, είναι να καταργήσω τη διδασκαλία της Κριτικής Φυλετικής Θεωρίας στα δημόσια σχολεία». Αυτή ήταν η πολεμική κραυγή του Ρεπουμπλικανού Γκλεν Γιάνγκιν στην πρόσφατη μονομαχία του με τον Δημοκρατικό Τέρι Μακόλιφ για το αξίωμα του κυβερνήτη της Βιρτζίνια. Ο Γιάνγκιν κέρδισε, τελικά, τον απερχόμενο κυβερνήτη στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και η επιτυχία του θεωρήθηκε άκρως διδακτική για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που αναζητεί στρατηγική νίκης ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, το 2022.

Επειτα από τη νίκη τους στη Βιρτζίνια, οι Ρεπουμπλικανοί εξαπολύουν εκστρατεία εναντίον της διδασκαλίας αντιρατσιστικών θεωριών.

Τι και αν η επίμαχη θεωρία δεν διδάσκεται στα σχολεία της Βιρτζίνια, αλλά μόνο στα πανεπιστήμια; Τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης, που συνδέονται στενά με τους Ρεπουμπλικανούς, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια τοξική ατμόσφαιρα, υποστηρίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί καλλιεργούν ενοχές στους λευκούς μαθητές μόνο και μόνο επειδή είναι λευκοί, στιγματίζουν την πατρίδα τους, θεωρώντας τον ρατσισμό ως διαχρονική και ανίατη ασθένεια, και ρέπουν προς τον μαρξισμό, αφού κάνουν λόγο για «συστημικό» πρόβλημα, που χρειάζεται «ριζοσπαστικές» λύσεις. Εχοντας ενθαρρυνθεί από τη νίκη του Γιάνγκιν, σε μια πολιτεία όπου ο Μπάιντεν είχε υπερισχύσει του Τραμπ με διψήφια διαφορά, οι Ρεπουμπλικανοί διαφόρων περιοχών της χώρας αναγορεύουν το φυλετικό ζήτημα σε προνομιακό πεδίο σύγκρουσης με τους Δημοκρατικούς. Στο Ουισκόνσιν, ο δεξιός πρόεδρος της πολιτειακής Βουλής, Ρόμπιν Βος, ζήτησε να καταργηθεί διαδικτυακό σεμινάριο του τοπικού πανεπιστημίου για τη σεξουαλική βία επειδή περιείχε σύντομη αναφορά στην «αντιαμερικανική» θεωρία. Οργανισμοί μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με τους Ρεπουμπλικανούς διοχέτευσαν περίπου 12.000 άρθρα εναντίον των αντιρατσιστικών σπουδών τους τελευταίους 11 μήνες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εκστρατεία τους αποκτά ακραία χαρακτηριστικά. «Ηρθε η ώρα της κάθαρσης για την Αμερική. Να διώξουμε τον υπουργό Δικαιοσύνης, να πολιορκήσουμε τα πανεπιστήμια, να καταργήσουμε τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, να ανατρέψουμε τις σχολικές επιτροπές»! Να τι έγραψε αυτή την εβδομάδα στο Twitter ο 37χρονος δημοσιογράφος Κρίστοφερ Ρούφο, ακτιβιστής της Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς και αρχιτέκτονας της πολεμικής κατά της Κριτικής Φυλετικής Θεωρίας.

Μπούμερανγκ

Ο μεσσιανικός ζήλος ωστόσο έχει κάποιες φορές τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Στη Βιρτζίνια, μετά τη νίκη του Γιάνγκιν, μέλη μιας σχολικής επιτροπής –η οποία ελεγχόταν από τους συντηρητικούς– πρότειναν να παραδοθούν στην πυρά βιβλία τα οποία θεωρούσαν «αιρετικά». Οι γονείς όμως ξεσηκώθηκαν εναντίον τους, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν άτακτα.