Υπόθεση Πενγκ Σουάι: Απειλή επιβολής τενιστικού εμπάργκο στην Κίνα

Υπόθεση Πενγκ Σουάι: Απειλή επιβολής τενιστικού εμπάργκο στην Κίνα

Η WTA λέει ότι πρέπει το Πεκίνο δώσει απαντήσεις τόσο για τις καταγγελίες της τενίστριας όσο και την ασφάλειά της

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μέτρο της απομάκρυνσης των διοργανώσεων τένις γυναικών από την Κίνα απειλεί να προχωρήσει ο Σύνδεσμος του Γυναικείου Τένις (WTA), εάν δεν προκύψει από το Πεκίνο επαρκής απάντηση στην κατηγορία της (ακόμη εξαφανισμένης) πρωταθλήτριας Πενγκ Σουάι περί σεξουαλικής επίθεσης από τον πρώην πρωθυπουργό της Κίνας.

Η Πενγκ, πρώην νούμερο 1 στον κόσμο στο διπλό γυναικών στο οποίο και ειδικευόταν, κατακτώντας τίτλους στο Γουίμπλεντον και το Ρολάν Γκαρός, κατήγγειλε τον άλλοτε κορυφαίο πολιτικό Ζανγκ Γκαολί για σεξουαλική παρενόχληση, επίθεση, και μακροχρόνιο εξαναγκασμό σε σχέση μαζί του. Η καταγγελία έγινε στις 2 Νοεμβρίου σε κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο μισή ώρα αργότερα είχε διαγραφεί.

Το χειρότερο είναι ότι μετά την ανάρτηση της Πενγκ, εξαφανίστηκε και η ίδια, ενώ το κομμουνιστικό καθεστώς στο Πεκίνο δεν έχει πει ούτε λέξη για την υπόθεση, προκαλώντας τεράστια ανησυχία στον κόσμο του τένις.

Την Πέμπτη ο επικεφαλής του WTA Στιβ Σάιμον δήλωσε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι σκέπτεται να ακυρώσει ή να οργανώσει αλλού τα 10 τουρνουά που είναι προγραμματισμένα για το 2022 στην Κίνα.

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι στη σχέση μας με την Κίνα και την παρουσία και λειτουργία μας εκεί», δήλωσε ο κ. Σάιμον στο CNN.

«Σίγουρα είμαστε διατεθειμένοι να απομακρύνουμε από εκεί τις διοργανώσεις μας και να αντιμετωπίσουμε όλες τις επιπλοκές που αυτό συνεπάγεται, διότι εδώ πρόκειται για κάτι πολύ μεγαλύτερο από τις δουλειές μας. Ζητούμε δικαιοσύνη και όχι συμβιβασμό», είπε ο κ. Σάιμον και τόνισε: «Οι γυναίκες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού, και όχι λογοκρισίας».

Η Σερένα Γουίλιαμς προστέθηκε την Πέμπτη στο κύμα τενιστριών που έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την τύχη της Κινέζας πρωταθλήτριας. «Δεν πρέπει να παραμένουμε σιωπηλοί», ανέφερε η πρώην νούμερο 1 στον κόσμο Αμερικανίδα τενίστρια. Στο ίδιο κύμα συμμετέχουν κι άλλες πρώην κορυφαίες τενίστριες όπως η Μπίλι Τζιν Κινγκ και η Ναόμι Οσάκα.

Αντίστοιχη στάση έχει και η νεοπαγή ένωση τενιστών που δημιούργησε ο κορυφαίος παίκτης Νόβακ Τζόκοβιτς, δηλώνοντας ότι οι τενίστες πρέπει να δράσουν εάν δεν επιβεβαιωθεί η ασφάλεια της Πενγκ.

Πηγή: The Guardian, CNN, The Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή