Ηφαίστειο Λα Πάλμα: Δύο μήνες συνεχών εκρήξεων, 5.100 σεισμοί, ζημιές 700 εκατ. ευρώ (εικόνες)

Ηφαίστειο Λα Πάλμα: Δύο μήνες συνεχών εκρήξεων, 5.100 σεισμοί, ζημιές 700 εκατ. ευρώ (εικόνες)

Η έκταση του νησιού έχει μεγαλώσει κατά 430.000 τετραγωνικά μέτρα λόγω της λάβας στη θάλασσα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονιστικός είναι ο απολογισμός των δύο μηνών συνεχόμενων εκρήξεων και ροής λάβας στο ηφαίστειο της Λα Πάλμα στις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, την Παρασκευή το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα συμπληρώνει δύο μήνες συνεχούς δραστηριότητας, κατά τους οποίους έχουν καταγραφεί πάνω από 5.100 σεισμοί (κατά μέσον όρο 85 την ημέρα) και ζημιές μεταξύ 550 και 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Ηφαίστειο Λα Πάλμα: Δύο μήνες συνεχών εκρήξεων, 5.100 σεισμοί, ζημιές 700 εκατ. ευρώ (εικόνες)-1
Φωτ.: ΑP PHOTO/Emilio Morenatti

Από τους 85.000 κατοίκους του νησιού στον Ατλαντικό Ωκεανό οι 7.000 έχουν ήδη υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πολλά από τα οποία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Οδικό δίκτυο συνολικού μήκους 66 χιλιομέτρων έχει καταστραφεί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τοπικού δήμου, Μαριάνο Ερνάντεθ Θαπάτα, οι 61 μέρες αυτές είναι οι χειρότερες στην ιστορία του νησιού.

Πρόκειται για την έκρηξη ηφαιστείου με τη μεγαλύτερη διάρκεια στο νησί εδώ και τρεις αιώνες, από την έκρηξη του ηφαιστείου Τσάρκο το 1712. Το ρεκόρ πάντως έχει το ηφαίστειο Τιμανφάγια στο Λανθαρότε, η έκρηξη του οποίου διήρκεσε επί σχεδόν έξι χρόνια, δηλαδή 2.055 μέρες.

Ηφαίστειο Λα Πάλμα: Δύο μήνες συνεχών εκρήξεων, 5.100 σεισμοί, ζημιές 700 εκατ. ευρώ (εικόνες)-2
Φωτ.: ΑP PHOTO/Emilio Morenatti

Υπολογίζεται ότι η ενέργεια που έχει εκλυθεί από την έκρηξη στη Λα Πάλμα φθάνει στις 286,2 τεραβατώρες, μέγεθος ικανό να καλύψει 35,9 φορές ολόκληρη τη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα των Καναρίων Νήσων, σύμφωνα με το Ηφαιστειολογικό Ινστιτούτο στα Κανάρια.

Προς το παρόν έχει καταστραφεί το 1,4% του εδάφους του νησιού που είναι γνωστό και ως το Όμορφο Νησί («La Isla Bonita»), ενώ η περίμετρο της κατεστραμμένης περιοχής ανέρχεται στα 53 χιλιόμετρα. Το νησί όμως έχει μεγαλώσει κιόλας, καθώς η στερεοποιημένη πλέον μάγμα έχει δημιουργήσει πρόσθετο έδαφος έκτασης 430 στρεμμάτων στην ακτή!

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το ηφαίστειο δείχνει επιτέλους να έχει χάσει τη δυναμική

Πηγή: El Pais

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή