Οι Ινδοί αγρότες νίκησαν τον Ναρέντρα Μόντι

Οι Ινδοί αγρότες νίκησαν τον Ναρέντρα Μόντι

Σε μια αιφνιδιαστική στροφή 180 μοιρών, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ακύρωσε την αγροτική μεταρρύθμιση που είχε εξαγγείλει πριν από ένα χρόνο.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια αιφνιδιαστική στροφή 180 μοιρών, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ακύρωσε την αγροτική μεταρρύθμιση που είχε εξαγγείλει πριν από ένα χρόνο, προκαλώντας το μεγαλύτερο και πιο παρατεταμένο κύμα λαϊκών κινητοποιήσεων από την ίδρυση του σύγχρονου ινδικού κράτους, το 1947.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμα που εκφώνησε χθες το πρωί, με αφορμή την Πρακάς Πραβ –τη γιορτή του φωτός των Σιχ– ο εθνικιστής πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι και οι τρεις επίμαχοι νόμοι για τη γεωργία θα αναιρεθούν στη διάρκεια της προσεχούς κοινοβουλευτικής περιόδου, που αρχίζει στα τέλη του μηνός.

Μέχρι χθες, η κυβέρνηση Μόντι επέμενε ότι η προώθηση της μεταρρύθμισης ήταν απολύτως αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα χρόνια προβλήματα της ινδικής γεωργίας (μικροί κλήροι, χαμηλή παραγωγικότητα) και να υπάρξουν κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ωστόσο οι αγρότες εξεγέρθηκαν, καθώς φοβούνταν ότι η φιλελευθεροποίηση του εμπορίου αγροτικών προϊόντων θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές διάθεσής τους και ότι πολλοί θα αναγκαστούν να πουλήσουν αντί πινακίου φακής τη γη τους. Επί ένα χρόνο, οι εξεγερμένοι αγρότες κατασκήνωσαν στην περίμετρο του Νέου Δελχί, καθώς τους απαγορεύτηκε η είσοδος στην πρωτεύουσα, όπως και σε άλλα κρατίδια της Ινδίας.

Ο καύσωνας το καλοκαίρι και το δριμύ ψύχος τον χειμώνα έφεραν βαρύ τίμημα, αφού περίπου 700 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι κινητοποιήσεις οδήγησαν –κάποιες φορές– σε βίαιες συγκρούσεις. Στο πλευρό των αγροτών στάθηκαν ακτιβιστές από την Ινδία και το εξωτερικό, όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ και η τραγουδίστρια Ριάνα.

Πολιτικοί αναλυτές συνδέουν την αιφνιδιαστική συνθηκολόγηση του Μόντι με τις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε δύο μήνες σε κρατίδια με μεγάλους αγροτικούς πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένου του Ούταρ Πραντές, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Ινδίας, όπου ο Μόντι θα παρευρεθεί σε πολιτικές συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος BJP, τις επόμενες ημέρες.

Η υπαναχώρηση του Μόντι αφήνει άλυτα τα δομικά προβλήματα της ινδικής αγροτικής οικονομίας, με πιο άμεσα εκείνα των επιδοτήσεων και των εγγυημένων τιμών αγροτικών προϊόντων. Επιπλέον, η απόφασή του αναμένεται να ματαιώσει σχέδια ιδιωτών για επενδύσεις στην παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή