Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί τη Μόσχα

Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί τη Μόσχα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε χθες ότι η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία προσομοιάζει με αντίστοιχες συγκεντρώσεις που είχαν παρατηρηθεί πριν από ρωσικές επεμβάσεις σε γειτονικές χώρες.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε χθες ότι η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία προσομοιάζει με αντίστοιχες συγκεντρώσεις που είχαν παρατηρηθεί πριν από ρωσικές επεμβάσεις σε γειτονικές χώρες.

«Παρατηρούμε στενά τις εξελίξεις κατά μήκος των συνόρων», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Αυτό έχει σημασία για το ΝΑΤΟ. Εχουμε τη δυνατότητα να συλλέξουμε πληροφορίες, να παρακολουθήσουμε στενά και να καταλάβουμε τι συμβαίνει».

Η Ρωσία, αντιθέτως, ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι στρατηγικά βομβαρδιστικά που φέρουν «πολύ σοβαρά όπλα» πετούν έως και 20 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά της.

Η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία προσομοιάζει με αντίστοιχες συγκεντρώσεις, πριν από επεμβάσεις σε γειτονικές της χώρες.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζήτησε χθες εξηγήσεις από τον πρέσβη της Βουλγαρίας στη χώρα, μετά τη δήλωση του προέδρου της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ότι η Κριμαία είναι κομμάτι της Ρωσίας.

Στην τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων, ενόψει των αυριανών προεδρικών εκλογών, ο Ράντεφ είπε ότι οι δυτικές κυρώσεις απέναντι στη Μόσχα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αποκαταστήσει διάλογο με τη Ρωσία. «Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ρεαλιστές στην εξωτερική πολιτική. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την Κριμαία και την Ουκρανία δεν έφεραν αποτελέσματα», είπε ο Ράντεφ, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή η Κριμαία είναι ρωσική».

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι τα σχόλια αυτά βρίσκονται σε διάσταση με την επίσημη θέση της Βουλγαρίας, «υπέρ της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της». Ο Ράντεφ, που απέσπασε 49% στον πρώτο γύρο των εκλογών, θεωρείται ο πιθανότερος νικητής του αυριανού δεύτερου γύρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή