H «πανδημία των ανεμβολίαστων» φέρνει νέα μέτρα

H «πανδημία των ανεμβολίαστων» φέρνει νέα μέτρα

Επιπλέον περιορισμοί στην Ευρώπη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μορφή χιονοστιβάδας έχει λάβει η εκ νέου επιβολή μέτρων και περιορισμών στα κράτη της Ευρώπης, που μαστίζονται, για ακόμη μία φορά, από την COVID-19. H ιδιαιτερότητα του νέου πανδημικού κύματος έγκειται στο ότι είναι κυρίως η «πανδημία των ανεμβολίαστων». Εύλογα, λοιπόν, τα περισσότερα μέτρα αφορούν αυτούς. Η Αυστρία, όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 134% σε 15 ημέρες, δοκίμασε τον δρόμο των «lockdowns για τους ανεμβολίαστους», ανεπιτυχώς. Ετσι, την Παρασκευή, ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε την επιβολή καθολικού lockdown από αύριο και τουλάχιστον για 20 ημέρες. Επίσης, ο εμβολιασμός όλων των πολιτών καθίσταται υποχρεωτικός από  1ης Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, ο Αυστριακός καγκελάριος εξήγησε ότι «παρά τις πολύμηνες εκστρατείες πειθούς δεν καταφέραμε να οδηγήσουμε τον κόσμο στα εμβολιαστικά κέντρα. Οσοι αρνούνται το εμβόλιο συμβάλλουν στην κατάρρευση του υγειονομικού μας συστήματος».  

Σε παρόμοια κατεύθυνση κινείται και η Γερμανία, όπου υπερψηφίστηκαν στο Κοινοβούλιο οι προτάσεις των κομμάτων που θα σχηματίσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, με τις οποίες δυσχεραίνεται η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων. Ταυτόχρονα επεκτείνεται η χρήση των εμβολιαστικών πιστοποιητικών. Τίποτα, όμως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο καθολικού απαγορευτικού. Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη, ώστε ο επικεφαλής του Επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, δρ Λόταρ Βίλερς, χαρακτήρισε ανεπαρκή τα ισχύοντα μέτρα και απηύθυνε έκκληση στους Γερμανούς να μείνουν στα σπίτια τους.

Στη Γαλλία η αναμνηστική δόση έγινε υποχρεωτική για τους άνω των 65 ετών, ενώ στην Ιταλία, μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πρόσφατης νόσησης ή αρνητικό τεστ μπορεί κάποιος να εργαστεί. Πιο σκληρή στάση επέλεξε η κυβέρνηση της Λετονίας, επιβάλλοντας καθολικό «απαγορευτικό». Οι πλήρως εμβολιασμένοι Λετονοί δεν ξεπερνούν το 58% του πληθυσμού και ο σκεπτικισμός έναντι του εμβολίου είναι ιδιαίτερα έντονος στον ρωσόφωνο πληθυσμό.

Καθολικό lockdown για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους αποφασίστηκε στην Αυστρία, όπου ο εμβολιασμός καθίσταται υποχρεωτικός για τους πάντες από 1ης Φεβρουαρίου.

H Πορτογαλία

Στο απυρόβλητο της νέας πανδημικής έξαρσης δεν βρίσκονται ούτε κράτη με πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Πορτογαλία, παγκόσμια πρωταθλήτρια των εμβολιασμών. Αν και τα τελευταία περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί ή χαλαρώσει, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουμε στην εορταστική περίοδο. Οι νέες λοιμώξεις καταγράφουν, ήδη, σημαντική αύξηση κι εκεί.

Πιο χαλαρή η διάθεση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δεν θέλει να ακολουθήσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Στόχος του είναι να αντιμετωπίσει την έξαρση των κρουσμάτων όχι με περιορισμούς, αλλά με την περαιτέρω θωράκιση της υγείας που προσφέρουν τα εμβόλια και ιδιαίτερα οι αναμνηστικές δόσεις. Ακόμη όμως και ο φλεγματικός Τζόνσον δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έξαρση της πανδημίας πέρα από τη Μάγχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή