Σουδάν: Επανήλθε ο πρωθυπουργός που είχε ανατραπεί με πραξικόπημα τον Οκτώβριο

Σουδάν: Επανήλθε ο πρωθυπουργός που είχε ανατραπεί με πραξικόπημα τον Οκτώβριο

Ο στρατός συμφώνησε να παραδώσει την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση συνεργασίας

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος στο πραξικόπημα των τεσσάρων εβδομάδων στο Σουδάν γράφτηκε την Κυριακή με την αποκατάσταση του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ στο αξίωμά του.

Ο πολιτικός ηγέτης της αφρικανικής χώρας ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου και αποκαταστάθηκε την Κυριακή με την υπογραφή της συμφωνίας στην οποία κατέληξε με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν.

Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά το πραξικόπημα, όταν τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, ο κ. Χάμντοκ εκφώνησε μια σύντομη ομιλία, στο πλευρό του στρατηγού Μπουρχάν, του αρχηγού του στρατού και επικεφαλής του πραξικοπήματος. Στην τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας, στο προεδρικό μέγαρο, και οι δύο δήλωσαν ότι δεσμεύονται να συνεχίσουν τη διαδικασία μετάβασης στη δημοκρατία.

Ο κ. Χάμντοκ είπε ότι η συμφωνία με τη στρατιωτική ηγεσία έχει ως στόχο να τερματιστεί τη αιματοχυσία.

«Ξέρω ότι οι νέοι μας είναι άξιοι να κάνουν θυσίες, είναι αποφασισμένοι, μπορούν να δώσουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν. Αλλά το σουδανικό αίμα είναι πολύτιμο, ας σταματήσουμε την αιματοχυσία και να κατευθύνουμε την ενέργεια των νέων προς την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη», είπε.

Η συμφωνία προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Χάμντοκ και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, σύμφωνα με αποσπάσματα που διαβάστηκαν στην κρατική τηλεόραση.

Πάντως η Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν εξέδωσε την Κυριακή ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει τη συμφωνία του στρατού με τον κ. Χάμντοκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή