ΗΠΑ: Τετραπλάσιος ο κίνδυνος γέννησης νεκρών βρεφών από έγκυο με μετάλλαξη Δέλτα

ΗΠΑ: Τετραπλάσιος ο κίνδυνος γέννησης νεκρών βρεφών από έγκυο με μετάλλαξη Δέλτα

Στοιχεία αμερικανικών μαιευτηρίων δείχνουν σημαντικά αυξημένα τα θνησιγενή βρέφη από νοσούσες

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κίνδυνος γέννησης νεκρού βρέφους από γυναίκες που πάσχουν από κορωνοϊό, είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με υγιείς εγκύους, φθάνοντας μάλιστα στο τετραπλάσιο ποσοστό όταν πρόκειται για Covid-19 από τη μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με έρευνα των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Όπως αναφέρει στην εβδομαδιαία της επιθεώρηση η αμερικανική αρχή πρόληψης λοιμώξεων, ο κίνδυνος για θνησιγενή βρέφη παραμένει μικρός ακόμη και για τις νοσούσες εγκύους, αλλά είναι σαφώς μεγαλύτερος εκείνου των υγιών εγκύων.

Η έρευνα που διεξήγαγε ομάδα επιστημόνων του CDC από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 αφορούσε στη συσχέτιση αυξημένων γεννήσεων θνησιγενών βρεφών με την Covid-19, διαχωρίζοντας μάλιστα την έρευνα στο πριν και το μετά της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα.

Έτσι καταγράφηκε ότι οι γεννήσεις νεκρών βρεφών ήταν στο 0,65% του γενικού αριθμού των 1.249.634 γεννήσεων σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο. Ωστόσο το ποσοστό μεταξύ των υγιών γυναικών ήταν στο 0,64%, ενώ μεταξύ όσων ασθενούσαν με κορωνοϊό όταν έφθασαν στο μαιευτήριο ήταν στο 1,26%, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό (1,9 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος)

Πιο συγκεκριμένα, στην περίοδο πριν την επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα, η αύξηση του κινδύνου εκτιμήθηκε στις 1,47 φορές, ενώ αφού κυριάρχησε η ινδική μετάλλαξη ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται κατά 4,04 φορές, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία στον πραγματικό πληθυσμό των γυναικών στις ΗΠΑ.

«Η ανάλυση αυτή προστίθεται στις όλο και αυξανόμενες αποδείξεις ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της Covid-19 στην εγκυμοσύνη και της γέννησης νεκρών βρεφών, και καταδεικνύει ότι ο κίνδυνος αυξήθηκε σημαντικά στην περίοδο με τη μετάλλαξη Δέλτα», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της έρευνας.

«Απαιτείται επίσης περαιτέρω διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περιλαμβανομένης και της αποτροπής της γέννησης θνησιγενών βρεφών», προσθέτουν οι Αμερικανοί ερευνητές.

Πηγή: The New York Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή