Πολεμικό κλίμα στην ανατολική Ουκρανία

Πολεμικό κλίμα στην ανατολική Ουκρανία

Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η ένταση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με κάθε μία από τις δύο πλευρές να κατηγορεί την άλλη ότι ετοιμάζεται να δώσει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα του Ντονμπάς

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η ένταση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με κάθε μία από τις δύο πλευρές να κατηγορεί την άλλη ότι ετοιμάζεται να δώσει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα του Ντονμπάς – των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που παραμένουν υπό τον ντε φάκτο έλεγχο ρωσόφωνων αυτονομιστών ύστερα από την κρίση του 2014.

«Θεωρούμε πολύ ανησυχητικές τις προκλητικές κινήσεις του ουκρανικού στρατού στη διαχωριστική γραμμή και τις προετοιμασίες του για πιθανή προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος του Ντονμπάς από θέση ισχύος», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας εξέδιδε ανακοίνωση, στην οποία υποστήριζε ότι «οι δυνάμεις κατοχής της Ρωσίας ανέβασαν το επίπεδο ετοιμότητας στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», κάτι που κατά το Κίεβο συνιστά ένδειξη επικείμενης στρατιωτικής επίθεσης.

Οξύνεται η ένταση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με εκατέρωθεν βολές για στρατιωτική λύση στο Ντονμπάς.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του ουκρανικού στρατού, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 92.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα και πιθανολογείται ότι σχεδιάζει επίθεση περί τα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν διέψευσε για πολλοστή φορά ότι η Ρωσία σχεδιάζει εισβολή στην ανατολική Ουκρανία και κατηγόρησε τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους πως δημιουργούν τεχνητή ένταση. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον σκέφτεται να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στο Κίεβο, ενώ χθες παραδόθηκαν στην Ουκρανία δύο σκάφη ακτοφυλακής, στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς τη χώρα. Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν έντονη στρατιωτική δραστηριότητα στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας, με πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών.

Πρόσφατα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι αντιμετωπίζει με ελαφρότητα τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας σχετικά με τις «κόκκινες γραμμές» της σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή