Διπλή μάχη δίνει η Γηραιά Ηπειρος

Διπλή μάχη δίνει η Γηραιά Ηπειρος

Παλεύει με το τέταρτο κύμα της COVID-19, αλλά και με τον εαυτό της

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρό lockdown επέβαλε η κυβέρνηση της Αυστρίας τη Δευτέρα, καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη της Ευρώπης προσπαθούν να τιθασσεύσουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε μάλιστα ότι μέχρι τα τέλη του χειμώνα «όλοι στη Γερμανία θα έχουν εμβολιασθεί, αναρρώσει ή πεθάνει», με τον υπουργό να συνεχίζει: «Η ανοσία θα επιτευχθεί και συστήνουμε ένθερμα αυτό να γίνει με τον εμβολιασμό».

Ακροδεξιοί και χούλιγκαν

Τα περιοριστικά μέτρα έφεραν όμως αντιδράσεις, με βίαιες διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές σε Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Ιταλία και Ελβετία ανήκαν στην Ακροδεξιά, πολλοί άλλοι όμως εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για δύο χρόνια ελέγχου της καθημερινότητάς τους από το κράτος στο όνομα της δημόσιας υγείας.

Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ, Αχμέτ Αμποταλέμπ, απέδωσε τις συγκρούσεις με την αστυνομία στη διείσδυση φανατικών οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων στις διαδηλώσεις, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, χαρακτήρισε «ανόητους» τους βίαιους διαδηλωτές.

Μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση του κόμματός της, η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι η κατάσταση είναι «ιδιαίτερα δραματική» και ότι το τελευταίο κύμα κορωνοϊού είναι το χειρότερο που έχει βιώσει η Γερμανία μέχρι στιγμής.

Πολλά κράτη πιέζουν για υποχρεωτικό εμβολιασμό εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων.

Παρότι η γερμανική κυβέρνηση πιέζει τους πολίτες να ολοκληρώσουν τον τριπλό εμβολιασμό τους, η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις του εμβολίου της Pfizer, παρότι αυτό αναπτύχθηκε εν μέρει σε γερμανικά εργαστήρια. Την προηγούμενη Πέμπτη, 553.000 εμβόλια χορηγήθηκαν στη Γερμανία, ημερήσιος αριθμός-ρεκόρ, ενώ 75% από αυτά αφορούσαν αναμνηστικές δόσεις.

Στη γειτονική Αυστρία, που εισήλθε σε καθεστώς lockdown για τέταρτη φορά, ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός μετά την 1η Φεβρουαρίου, με ορισμένους σχολιαστές –μεταξύ τους και αυτοί των Financial Times– να χαρακτηρίζουν το μέτρο «πολύ υψηλό τίμημα σε ό,τι αφορά τις ατομικές ελευθερίες και απόδειξη πολιτικής αποτυχίας».

Επικεφαλής της «αντίστασης» στην Αυστρία είναι το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, το τρίτο μεγαλύτερο στο Κοινοβούλιο της Βιέννης. Το κόμμα διασπείρει διαρκώς αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και προάγει τη χρήση του κτηνιατρικού αντιπαρασιτικού ινβερμεκτίνη, παρά την αποτυχία κλινικών δοκιμών του σκευάσματος για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της COVID-19.

Το Σάββατο, 40.000 Αυστριακοί διαδήλωσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας κατά των μέτρων της κυβέρνησης.

Η πειθώ του Μακρόν

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν επέλεξε κυρίως την πειθώ, υιοθετώντας ωστόσο τη δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους εστίασης σε εμβολιασθέντες ή φέροντες αρνητικά τεστ. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα παραμένει, όμως, ενεργό στη χώρα, τροφοδοτούμενο κυρίως από την Ακροδεξιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή