Οι παραδοξολογίες του Μπόρις Τζόνσον

Οι παραδοξολογίες του Μπόρις Τζόνσον

Προβληματισμό, ερωτήματα και έντονη αμηχανία προκάλεσε η ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) τη Δευτέρα.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό, ερωτήματα και έντονη αμηχανία προκάλεσε η ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) τη Δευτέρα. Προσπαθώντας να εξηγήσει τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, ο Τζόνσον αναφέρθηκε στην «Πέππα το γουρουνάκι», στον Βλαδίμηρο Λένιν, παρομοίασε τον εαυτό του με τον Μωυσή, μιμήθηκε τους θορύβους του κινητήρα αυτοκινήτου, έχασε τον ειρμό του και τη σειρά των σημειώσεών του, έβρισε και, τελικά, ζήτησε συγγνώμη από το ακροατήριο, για να δηλώσει μετά το πέρας της ομιλίας του ότι «όλα πήγαν θαυμάσια».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, για να εξηγήσει τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, αναφέρθηκε στην «Πέππα το γουρουνάκι».

Η ομιλία Τζόνσον στο συνέδριο θεωρείτο χρυσή ευκαιρία για να ξεδιπλώσει τις «πράσινες πολιτικές» της κυβέρνησής του, βελτιώνοντας την εικόνα της. Αντί όμως για αναφορές σε βιώσιμο μέλλον, ο Βρετανός πρωθυπουργός επέλεξε να αναφερθεί σε πρόσφατη επίσκεψή του στο θεματικό πάρκο της «Πέππας», το οποίο, όπως εξήγησε, τον συνεπήρε διότι «ήταν ο χώρος μου», παρότι «βλέπουν στερεοτυπικά τον πατέρα-γουρουνάκι» και συνέχισε λέγοντας «κανένας δημόσιος λειτουργός δεν θα μπορούσε να εφεύρει την “Πέππα το γουρουνάκι”, που εξελίχθηκε σε οικονομική δραστηριότητα δισεκατομμυρίων, με θεματικά πάρκα σε όλο τον κόσμο». Αφού αναπαρήγαγε τους ήχους ενός κινητήρα αυτοκινήτου, υπογράμμισε ότι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα κινούνται πολύ ταχύτερα από μία Φεράρι. Μετά την παρουσίαση ενός οδικού χάρτη 10 σημείων προς την πράσινη οικονομία, ο Μπόρις Τζόνσον συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μωυσή, περιγράφοντας τις πολιτικές του ως «τις νέες Δέκα Εντολές, που δημιούργησα πριν από ένα χρόνο, όταν κατέβηκα από το όρος Σινά».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν άφησε εκτός ούτε τον Λένιν. Παραθέτοντας τα καλά του εξηλεκτρισμού και τονίζοντας ότι είναι το κλειδί της «πράσινης» βιομηχανικής επανάστασης, θυμήθηκε ότι ο «Λένιν κάποτε είπε ότι η κομμουνιστική επανάσταση είναι η σοβιετική ισχύς και ο εξηλεκτρισμός ολόκληρης της χώρας». Παραφράζοντας τη ρήση, τόνισε ότι «η επόμενη, δική μας, βιομηχανική επανάσταση είναι η πράσινη ισχύς και ο εξηλεκτρισμός των αυτοκινήτων και των σιδηροδρόμων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή