Oι ΗΠΑ, η Κίνα και η αγορά του κοβαλτίου

Oι ΗΠΑ, η Κίνα και η αγορά του κοβαλτίου

Στην πώληση ενός εκ των μεγαλύτερων ορυχείων κοβαλτίου στον κόσμο σε κινεζικό όμιλο βοήθησε επενδυτική εταιρεία της οποίας ιδρυτικό στέλεχος υπήρξε ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του Αμερικανού προέδρου.

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πώληση ενός εκ των μεγαλύτερων ορυχείων κοβαλτίου στον κόσμο σε κινεζικό όμιλο βοήθησε επενδυτική εταιρεία της οποίας ιδρυτικό στέλεχος υπήρξε ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του Αμερικανού προέδρου. Ο Χάντερ Μπάιντεν και δύο συμπατριώτες του ίδρυσαν το 2013, από κοινού με Κινέζους επιχειρηματίες, την εταιρεία BHR με έδρα τη Σαγκάη. Οι τρεις Αμερικανοί κατείχαν ποσοστό 30% ο κάθε ένας στην εταιρεία, με το υπόλοιπο 10% να ανήκει σε Κινέζους επενδυτές, μεταξύ τους και η Τράπεζα της Κίνας.

Μία από τις συμφωνίες της BHR αφορούσε τη χρηματοδότηση ανθρακωρυχείων στην Αυστραλία, ελεγχόμενων από κινεζική κρατική επιχείρηση. Η εταιρεία του υιού Μπάιντεν μεσολάβησε επίσης στην εξαγορά κατασκευάστριας ανταλλακτικών αυτοκινήτων στο Μίσιγκαν, από θυγατρική κινεζικού ομίλου αμυντικής τεχνολογίας.

Το 2019, ο Χ. Μπάιντεν είχε στην κατοχή του ποσοστό 10% της εταιρείας, το οποίο φέρεται να πούλησε το 2020.

Η πιο επιτυχημένη επένδυση της BHR πραγματοποιήθηκε το 2016 με την εξαγορά –και λίγο αργότερα την πώληση με μεγάλο κέρδος– μεριδίου της κινεζικής κατασκευάστριας μπαταριών CATL, που αναδείχθηκε στον μεγαλύτερο κατασκευαστή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο. Η συμφωνία εξόρυξης κοβαλτίου στο Κονγκό υπεγράφη και αυτή το 2016, με την εξαγορά του ορυχείου κοβαλτίου και χαλκού Τένκε, που ανήκε στην αμερικανική Freeport-McMoRan, έναντι 2,65 δισ. δολαρίων. Καθώς η κινεζική εταιρεία εξόρυξης αναζητούσε συνεταίρο για την εξαγορά μειοψηφικού μεριδίου που κατείχε καναδική εταιρεία στο συγκεκριμένο ορυχείο, η εταιρεία του Μπάιντεν εμφανίσθηκε ως αγοραστής του μειοψηφικού πακέτου μετοχών. Τα κεφάλαια ύψους 1,14 δισ. δολαρίων για την εξαγορά των Καναδών προήλθαν, όμως, εξ ολοκλήρου από κινεζικές εταιρείες, με την BHR να λειτουργεί ουσιαστικά σαν «βιτρίνα». Η εταιρεία του Μπάιντεν εκποίησε δύο χρόνια αργότερα το ποσοστό της στο ορυχείο, προσφέροντάς το στην κινεζική εξορυκτική China Molybdenum, με την κρατική εταιρεία εξόρυξης του Κονγκό να διατηρεί μικρό μερίδιο.

Oι ΗΠΑ, η Κίνα και η αγορά του κοβαλτίου-1
Οι επιχειρηματικές σχέσεις του Χάντερ Μπάιντεν με παράγοντες της χώρας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο βρίσκονται στην επικαιρότητα από την περίοδο των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ. Στη φωτογραφία κρατάει στην αγκαλιά του τον γιο του Μπο στην Ουάσιγκτον. (EPA/JIM LO SCALZO)

Το 2019, ο Χάντερ Μπάιντεν είχε στην κατοχή του ποσοστό 10% της BHR, το οποίο φέρεται να πούλησε κάποια στιγμή την άνοιξη του 2020. Πρώην μέλος του Δ.Σ. της BHR ανέφερε ότι ο Μπάιντεν και οι δύο άλλοι Αμερικανοί ιδρυτές της εταιρείας δεν είχαν καμία εμπλοκή με την πώληση του ορυχείου στο Κονγκό, ενώ η εταιρεία εξασφάλισε μόνο τη νόμιμη προμήθειά της για τη μεσολάβηση. Τα χρήματα αυτά περιήλθαν στο ταμείο της εταιρείας για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και οι μέτοχοι δεν εξασφάλισαν μέρισμα.

Αγνωστο παραμένει πώς η κινεζική China Molybdenum επέλεξε την BHR ως μεσολαβήτρια. Μιλώντας στους Times, εκπρόσωπος του κινεζικού ομίλου είπε: «Δεν γνωρίζουμε τον Χάντερ Μπάιντεν και αγνοούμε την εμπλοκή του με την BHR». Το 2016, ημερομηνία πώλησης του ορυχείου, ο Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωνε τη δεύτερη θητεία του ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ οι επιχειρηματικές σχέσεις του Χάντερ με την Κίνα απασχόλησαν εκτενώς τη δημοσιότητα την περίοδο προ των προεδρικών εκλογών του 2020. Ο ρόλος της BHR στην εξαγορά του ορυχείου δεν απασχόλησε τη δημοσιογραφική έρευνα την εποχή εκείνη. Το θέμα απέκτησε, όμως, ανανεωμένο ενδιαφέρον στον απόηχο των προειδοποιήσεων φέτος την άνοιξη από μέρους της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι η Κίνα επιδιώκει να εκμεταλλευθεί την κυρίαρχη θέση της στην εξόρυξη κοβαλτίου προκειμένου να διαταράξει τις προσπάθειες της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για μετάβαση προς τα ηλεκτρικά οχήματα. Το κοβάλτιο είναι ένα από τα κυριότερα συστατικά των μπαταριών αυτοκινήτων. Ερωτηθείς εάν ο Αμερικανός πρόεδρος γνώριζε για τις σχέσεις του υιού του με την πώληση του ορυχείου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε μονολεκτικά: «Οχι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή