Αλλάζει το πρωτόκολλο ο ECDC: Η τρίτη δόση να αξιολογηθεί για το σύνολο των ενηλίκων

Αλλάζει το πρωτόκολλο ο ECDC: Η τρίτη δόση να αξιολογηθεί για το σύνολο των ενηλίκων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) Αντρεα Αμον δήλωσε σήμερα ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid-19 θα πρέπει να εξετασθεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου.

«Οι αναμνηστικές δόσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για όλα τα ενήλικα άτομα δίνοντας προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών», είπε η Αμον σε ηχογραφημένη δήλωση, σημειώνοντας ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα πρέπει να χορηγούνται τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού προγράμματος εμβολίων.

Σύμφωνα με την προηγούμενη οδηγία του που είχε εκδοθεί τον Σεπτέμβριο, το ECDC, μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), θεωρούσε ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα του γενικού πληθυμού, αλλά συνιστούσε να εξετασθεί η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στα άτομα με εξασθενημένο ανοσιοποιητικό σύστημα, καθώς και η χρήση τους σε ευάλωτα ηλικιωμένα άτομα.

«Να ληφθούν επειγόντως μέτρα»

Οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά λαμβάνονται υπόψιν στη λήψη αποφάσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να λάβει υπόψη αυτή τη συμβουλή όταν προτείνει αλλαγές στη χρήση των πιστοποιητικών COVID-19 αργότερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν αναμνηστικές δόσεις στους πληθυσμούς τους, αλλά χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια για να επιλέξουν ομάδες που έχουν προτεραιότητα και ανά διαφορετικά διαστήματα μεταξύ των αρχικών εμβολιασμών και των αναμνηστικών δόσεων.

Τέλος, το ECDC καλεί τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να λάβουν «επειγόντως» μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας και στον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή