Ανάλυση: Οι στόχοι της νέας γερμανικής κυβέρνησης – Τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα

Ανάλυση: Οι στόχοι της νέας γερμανικής κυβέρνησης – Τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα

Ποιοι είναι οι στόχοι της νέας τρικομματικής κυβέρνησης στη Γερμανία. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ το μεγάλο αγκάθι στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τι μπορεί να περιμένει η Ευρώπη και η Ελλάδα.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας, που πλήττει με σφοδρότητα τη Γερμανία και καθιστά άμεση την ανάγκη αντιμετώπισής του, αλλά και το προηγούμενο ρεκόρ των 169 ημερών, όσο δηλαδή διήρκεσαν οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης το 2017, επέσπευσαν τις διεργασίες μεταξύ των τριών κομμάτων στη Γερμανία.

Χρειάστηκαν μόλις δύο μήνες για να καταλήξουν Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) στο «Φωτεινό Σηματοδότη». Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 9,6 σε 12 ευρώ την ώρα, η μετονομασία του στιγματισμένου επιδόματος Hartz IV σε «βοήθημα στον πολίτη», η εγκατάλειψη του λιγνίτη ως το 2030, η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2045 και η μείωση της ηλικίας άσκησης του δικαιώματος ψήφου στα 16 είναι μερικά από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ των τριών εταίρων. Ηδη από αύριο αναμένεται να ξεκινήσουν να ψηφίζουν τα 125.000 μέλη των Πρασίνων υπέρ ή κατά του 177σελιδου κειμένου. 

Τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τα υπουργεία στην κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς δεν ανακοινώθηκαν αλλά με βάση τις πρώτες πληροφορίες υπουργός Οικονομικών θα είναι ο ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ και υπουργοί Οικονομίας-Περιβάλλοντος και Εξωτερικών οι επικεφαλής των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα Μπέρμποκ αντίστοιχα.

Σκληρότερος του Σόιμπλε

Η ανάληψη του πρώτου θώκου αναμένεται να είναι το μεγάλο αγκάθι στη νέα τρικομματική κυβέρνηση στο Βερολίνο. Σκληρότερος από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιγότερο φιλοευρωπαίος από την Νέμεση της Ελλάδας στη διάρκεια της κρίσης, ο Λίντνερ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Ευρώπη με την επίδειξη αδιαλλαξίας. Γερμανοί συνάδελφοι εμφανίζονταν εσχάτως πολύ προβληματισμένοι από την ανάθεση του κρίσιμου υπουργείου στον Λίντνερ, ο οποίος είχε πάντως θέσει το πόστο ως αδιαπραγμάτευτο όρο για να συμπράξει στον «Φωτεινό σηματοδότη». Οσοι πιστεύουν ότι ο ρόλος του θα είναι κάπως διακοσμητικός θα διαψευστούν, έλεγαν και προεξοφλούσαν ότι ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών θα εκβιάζει διαρκώς με αποχώρηση από το συνασπισμό προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Το επιχείρημα ότι το FDP είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην τρικομματική κυβέρνηση δεν είναι αρκετό για να χαλιναγωγήσει τις φιλοδοξίες του. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 ήταν εκείνος που οδήγησε σε ναυάγιο το εγχείρημα της «Τζαμάικα», τη συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών-Πράσινων και FDP. 

Ανάλυση: Οι στόχοι της νέας γερμανικής κυβέρνησης – Τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα-1

Ετσι εγκαινιάζει σήμερα τη θητεία της μια κυβέρνηση που δίνει ελπίδα στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά ταυτόχρονα πυροδοτεί ανησυχία. Ελπίδα γιατί στην καγκελαρία βρίσκεται ο Ολαφ Σολτς, ένας σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, χωρίς την συνδρομή του οποίου δεν θα ήταν δυνατό το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την πανδημία και ανησυχία κυρίως λόγω της παρουσίας του FDP στις τάξεις της, που θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής συνοχής. Για την Ελλάδα τέλος ο ενισχυμένος ρόλος των Πρασίνων, του πλέον «φιλελληνικού» κόμματος της Μπούντεσταγκ, είναι καλός οιωνός. Το οικολογικό κόμμα έχει ταχθεί υπέρ του παγώματος πώλησης γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία και έχει αναλάβει πρωτοβουλία για μια γενναιόδωρη χειρονομία στο θέμα των επανορθώσεων προς την Ελλάδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή