Γερμανία: Ο Σολτς στον δρόμο της μετά Μέρκελ εποχής

Γερμανία: Ο Σολτς στον δρόμο της μετά Μέρκελ εποχής

Αναψε ο «φωτεινός σηματοδότης» με τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης – Ποιοι παίρνουν τα κρίσιμα υπουργεία

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Ενωση για την ελευθερία, την ισότητα και τη βιωσιμότητα» τιτλοφορείται η συμφωνία συγκυβέρνησης που παρουσίασαν χθες τα τρία κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, ανακοινώνοντας επισήμως τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης «φωτεινού σηματοδότη» στην ιστορία της Γερμανίας. Ο επόμενος καγκελάριος, ο σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς, υπενθύμισε ότι ο πρώτος φωτεινός σηματοδότης όλων των εποχών λειτούργησε στην Ποτσντάμερ Πλατς του Βερολίνου και αποτέλεσε σημείο καμπής, ενώ υπογράμμισε ότι το ίδιο σκοπεύει να αποτελέσει και η κυβέρνησή του.

Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί ανάμεσα στις 6 και τις 8 Δεκεμβρίου και η απερχόμενη καγκελάριος Μέρκελ θα χάσει για λιγότερες από 10 μέρες την ευκαιρία να καταρρίψει το ρεκόρ μακροβιότητας του Χέλμουτ Κολ στο αξίωμα, το οποίο είναι 5.869 μέρες. Η μάχη των υπουργείων ανάμεσα στους ελάσσονες εταίρους είχε την έκβαση που αναμενόταν, με τον Κρίστιαν Λίντνερ των Φιλελευθέρων να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών και τον Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων να αναλαμβάνει το υπερυπουργείο Οικονομίας και Κλίματος. Περισσότερα για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν έγιναν γνωστά, με την εξαίρεση του υπουργείου Εξωτερικών, που θεωρείται δεδομένο ότι θα αναληφθεί από τη συμπρόεδρο των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και το υπουργείο Εργασίας που θα μείνει στον σοσιαλδημοκράτη Χουμπέρτους Χάιλ, ο οποίος είναι ο μόνος υπουργός που μένει αμετακίνητος, παρά την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος.

Μισθοί και στέγαση

Στις δεσμεύσεις της συμφωνίας συγκυβέρνησης περιλαμβάνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού από 9,6 σε 12 ευρώ την ώρα, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα εισοδήματα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, η μείωση του κόστους των φαρμάκων και η χορήγηση δικαιώματος ψήφου από την ηλικία των 16 ετών, μέτρο που ωστόσο θα χρειαστεί και τις ψήφους της αντιπολίτευσης προκειμένου να εγκριθεί.

Προκειμένου να τονίσουν την ανάγκη δράσης στο ζήτημα της στέγασης, οι Σοσιαλδημοκράτες δημιούργησαν ένα νέο υπουργείο που ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα αυτό, ενώ στη συμφωνία συγκυβέρνησης περιλαμβάνεται η υπόσχεση για 400.000 νέες κατοικίες τον χρόνο, εκ των οποίων οι 100.000 επιδοτούμενες.

Στους κεντρικούς άξονες της συμφωνίας περιλαμβάνεται η μείωση των ρύπων, ώστε να συμμορφωθεί η χώρα με τον στόχο για συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, χωρίς να υποφέρει η οικονομία. Η εγκατάλειψη του λιγνίτη επισπεύδεται από το 2038 στο 2030, ενώ έως τη χρονιά εκείνη προβλέπεται η Γερμανία να αντλεί το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Αν η ορκωμοσία γίνει έως τις 8 Δεκεμβρίου, η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα σπάσει για λίγες μέρες το ρεκόρ του Χέλμουτ Κολ, με 5.869 μέρες στο αξίωμα.

Κλιματική αλλαγή

Παρουσιάζοντας τη συμφωνία, η Μπέρμποκ υποστήριξε ότι επιφέρει «αλλαγή μοντέλου» με δύο τρόπους, πρώτον εισάγει κλιματικούς στόχους σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της πολιτικής –εσωτερικής και εξωτερικής– και δεύτερον αντιμετωπίζει τον κόσμο, όχι μόνο από την οπτική των ενηλίκων αλλά και από την πλευρά των παιδιών, για τα οποία δημιουργεί ένα συνολικό δίχτυ ασφαλείας. Ο Λίντνερ έπλεξε το εγκώμιο του Ολαφ Σολτς, υποστηρίζοντας ότι όλοι «τον γνώρισαν εκ νέου» στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ότι ο νέος καγκελάριος θα απευθυνθεί σε περισσότερους ανθρώπους από όσους ψήφισαν τα τρία κόμματα.

Διαχείριση πανδημίας

Στους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς πέφτει ο κλήρος της διαχείρισης του υπουργείου Υγείας, στην εξαιρετικά κρίσιμη φάση της πανδημίας που διανύει τώρα η Γερμανία. Προχθές η απερχόμενη καγκελάριος κάλεσε τους επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, αποσπώντας τους από την τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κρισιμότητα της κατάστασης και, σύμφωνα με κάποιες αναφορές, να τους παροτρύνει να συμφωνήσουν σε lockdown.

Μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον «φωτεινό σηματοδότη» μεσολαβούν δέκα μέρες, στη διάρκεια των οποίων τα 125.000 μέλη των Πρασίνων, καθώς και τα έκτακτα συνέδρια των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων θα ψηφίσουν επί της προγραμματικής συμφωνίας, που αναλύεται σε 177 σελίδες.

ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ: Ο ενωτικός

Ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς, δεν είναι ο πιο συναρπαστικός ρήτορας. Ο 63χρονος δικηγόρος, ειδικός στο εργατικό δίκαιο, ήταν υπουργός Εργασίας στην πρώτη συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών, το 2007, ενώ εν συνεχεία έγινε δήμαρχος του Αμβούργου. Από το 2018 υπηρετούσε ως υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος στη νέα συγκυβέρνηση CDU-SPD. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, παραδοσιακά διχασμένο ανάμεσα στην αριστερή και στη μετριοπαθή πτέρυγα, βρήκε στον Σολτς έναν μετριοπαθή, ικανό να προχωρεί σε συγκερασμό απόψεων, τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και έξω από αυτό. Ο Σολτς είναι παντρεμένος με την πολιτικό του SPD, Μπρίτα Ερνστ. 

ΡΟΜΠΕΡΤ ΧΑΜΠΕΚ: Ο υπερυπουργός

Ο 53χρονος Ρόμπερτ Χάμπεκ, που αναλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, αξίωμα αντικαγκελαρίου στην κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς, κατάγεται από τη βορειότερη επαρχία της Γερμανίας, το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, όπου έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης. Ο Χάμπεκ, ο οποίος πήρε διδακτορικό στη φιλοσοφία και ασχολήθηκε με τη συγγραφή και τη μετάφραση βιβλίων πριν μπει στην πολιτική, είναι συμπρόεδρος των Πρασίνων, αξίωμα που μοιράζεται με την Αναλένα Μπέρμποκ από το 2018. Το υπερυπουργείο Οικονομίας και Περιβάλλοντος που αναλαμβάνει ο Χάμπεκ θεωρείται ότι θα «προικιστεί» με σημαντικό προϋπολογισμό, ώστε να προωθήσει την πράσινη μετάβαση της γερμανικής οικονομίας. Αρχικός του στόχος ήταν το υπουργείο Οικονομικών.

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΛΙΝΤΝΕΡ: Ο «σκληρός»

Ο 42χρονος επικεφαλής των Φιλελευθέρων εκπληρώνει το όνειρο της ζωής του αναλαμβάνοντας το πανίσχυρο υπουργείο Οικονομικών, αφότου ξεκαθάρισε στον Ολαφ Σολτς ότι αυτός ήταν ο απαράβατος όρος του προκειμένου να λάβει μέρος στην κυβέρνηση. Ο Λίντνερ, πολιτικός επιστήμων και έφεδρος της αεροπορίας, εμφορείται από τις πλέον σκληρές ιδέες γύρω από τα δημοσιονομικά και στο παρελθόν ασκούσε συχνά κριτική στις κυβερνήσεις Μέρκελ και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτηρίζοντάς τους υπερβολικά υποχωρητικούς. Ο Λίντνερ χρησιμοποιεί την προσωπική του αποτυχία στον χώρο των επιχειρήσεων, ώστε να δείξει στους παράγοντες της γερμανικής οικονομίας και στους φιλελεύθερους ψηφοφόρους ότι κατανοεί τις δυσκολίες του επιχειρείν.  

ΑΝΑΛΕΝΑ ΜΠΕΡΜΠΟΚ: Η πρώτη γυναίκα

Η 41χρονη συμπρόεδρος των Πρασίνων και υποψήφια καγκελάριος του κόμματος θα γίνει, όπως φαίνεται, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Μπέρμποκ, που έχει υπάρξει αθλήτρια στο τραμπολίνο και έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις λεπτομέρειες του βιογραφικού της. Η Μπέρμποκ πιστεύει ότι η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι απαραίτητη για περιβαλλοντικούς και γεωπολιτικούς λόγους, ενώ αποδίδει μεγάλη σημασία στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από την εξωτερική πολιτική και βρίσκεται κοντά στη φιλοατλαντική πτέρυγα του κατεστημένου της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή