Πολεμική «προθέρμανση» Ρωσίας – Ουκρανίας

Πολεμική «προθέρμανση» Ρωσίας – Ουκρανίας

Παράλληλα στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα των δύο χωρών και στη Μαύρη Θάλασσα ενισχύουν τη διεθνή ανησυχία.

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από εβδομάδες κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι δύο χώρες προχώρησαν χθες σε παράλληλα γυμνάσια στα σύνορά τους και στη Μαύρη Θάλασσα, ενισχύοντας τις διεθνείς ανησυχίες για το ενδεχόμενο πολεμικών επεισοδίων. 

Oπως ανακοίνωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία της Ρωσίας συμμετείχαν σε ασκήσεις για την απόκρουση επιθέσεων εναντίον ναυτικών βάσεων της χώρας σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας. Ο Ρώσος υπουργός Aμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι η χώρα του είναι υποχρεωμένη να ανεβάσει σε ανώτερα επίπεδα την ετοιμότητα τόσο των συμβατικών ενόπλων δυνάμεων όσο και του πυρηνικού της οπλοστασίου, κάνοντας λόγο για «προκλητικές» δραστηριότητες του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία πραγματοποίησε χθες μια «ειδική επιχείρηση» στα σύνορα με τη Λευκορωσία, θέατρο της μεταναστευτικής κρίσης που έφερε σε ρήξη τις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Στις ασκήσεις πήραν μέρος δυνάμεις της εθνοφρουράς, της αστυνομίας και της πολεμικής αεροπορίας, ενώ επιστρατεύθηκαν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Ουκρανία επικαλείται κίνδυνο εισβολής του ρωσικού στρατού στην περιοχή του Ντονμπάς (κάτι που η Μόσχα κατηγορηματικά διαψεύδει) και θεωρεί ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, τα σύνορα με τη Λευκορωσία θα μπορούσαν να αποτελέσουν δίοδο για τα ρωσικά στρατεύματα. 

Με δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters, η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι «θα ήταν βαρύτατο σφάλμα» μια στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία και τόνισε ότι Βρετανία και ΝΑΤΟ στηρίζουν το Κίεβο στις προσπάθειες ενίσχυσης της αμυντικής του ασπίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή